100 år og tre generasjoner sportsglede

30.12.2021

Brødrene John og Tore Skar holder styr på en sprek 101-åring i Moelv. (Foto: Ragnhild Fladsrud)
Tore og John Skar har alltid vært vant med mange folk innom på "besøk". Slik blir det når du vokser opp i en familie som har sportsforretning i første og selv bor i andre. De er tredje generasjon i familiebedriften, som har rundet 100 år.

– Vi visste jo ikke om noe annet. Vi har jo vokst opp med det og trodde vel alle hadde det slik hjemme, sier Tore Skar sindig. Det falt seg også ganske naturlig å ta arven videre.

Over 100 år har gått siden Skar Sport, i dag Interport Moelv, åpnet sin første sportsbutikk i Moelv i 1920. Selskapet ble formelt stiftet i 1919, men gamle innkjøpsprotokoller drar tidslinja med sportsrelaterte investeringer hos A. Gresvig i Kristiania, helt tilbake til 1915.

– Det var nok mange som hold på litt for seg selv før det ble formelle virksomheter på den tiden, sier Tore Skar, som sammen med broren John er tredje generasjons driver av familiebedriften. Barnebarnet til grunnlegger Lauritz Skar.

Smed, maskinist og sykkelreperatør

Unge Lauritz Skar startet sin yrkeskarriere som smedlærling i smia hos faren Andreas Skar. Etter en tid som smed, hovslager og nevenyttig reperatør av blant annet landbruksmaskiner, ble han i 1911 den første maskinisten som ble ansatt i nye Moelven Elektricitetsverk. Da var han 25 år.

Om sommeren var det rolige tider i elektrisitetsverket. Lauritz lå ikke på latsiden og startet opp sykkelverksted i elektrisistetsverkets lokaler. Det begynte å rulle. I 1914 bestemte han seg for å bli sykkelreperatør på fulltid og flyttet virksomheten hjem til Pederstuen, som ligger i Strandvegen rett ved Strand Unikorn.

– Han begynte i det små med sykkelverksted og småsalg av ski, sykkel og sportsutstyr og startet parallelt med produksjon av skistaver, forteller Tore.

Stavproduksjonen var en viktig del av familievirksomheten fram til slutten av 1960-tallet.

– Da ble virksomheten solgt til Liljedahl på Lillehammer, en forløper til det som er Swix i dag, forteller Tore.

Sproduksjon var en del av familiebedriften til det ble lagt ned på slutten av 1960-tallet. Grunnlegger Lauritz Skar på det lille bildet.

Fortsatt ski- og sykkelverksted

Over 100 år senere er serviceverksted for sykler og ski fortsatt en del av kjernevirksomheten for sportsbutikken i Moelv. Dette fulltidsjobb for Ståle Grønvold, som har hatt jobben de siste sju til åtte åra.

– Akkurat nå er det litt roligere her før skiseseongen starter for fullt på nyåret, sier Grønvold, som på ingen måte har blitt arbeidsledig etter at smørefrie felleski gjorde sitt inntog for noen år siden.

– Felleski må vedlikeholdes de også. Skia må glides og fellen må vedlikeholdes med rens og skiftes ut når den blir slitt. Vi får nå inn nesten like mange felleski som vanlige smøreski, sier Grønvold. Han forteller videre at sykkelsesongen, som han begynner å gjøre seg gjeldende ved  påsketider, er ei veldig bra og travel tid i verkstedet.

I verkstedet har Ståle Grønvold har full jobb sommer som vinter. Her er det felleski som får stell før ny skisesong.

Tre generasjoner

Sportsbutikken har alltid vært en del av livet for brødrene Tore og John som er to av tre brødre som er aktive i drifta i dag. Eldstebror Lars har aldri vært direkte involvert i den daglige drifta av butikken, men var aktiv med regnskapet i starten.

– To går bra, men ikke tre og Tore og jeg har alltid gått veldig bra i hoppes, sier John om å være to søsken som jobber så tett sammen i en familebedrift som i to omganger har gått i arv fra fedre til tre sønner. Først fra Lauritz, til brødrene Arvid, Rolf og Fridtjof.

– Yngstemann Fridtjof døde tidlig, så det var onkel Arvid og far som drev sammen, forteller Tore. Rundt 1980 overtok tredje generasjon med Rolfs sønner Lars, John og Tore over drifta.

– Det spørs om det blir noen fjerde generasjon her, det ser ikke slik ut nå i hvert fall, sier de to.

Ingen pensjonistplaner

Den over hundre år gamle butikken har i dag to drivere, som uansett hvor ungdommelige de måtte føle seg nærmer seg faretruende pensjonsalder. Tore er 65 og John 67. Nå det er sagt har ingen av dem noen umiddelbare planer om å gi seg på ei god stund enda.

– Sjøl om vi trur vi er så ungdommelige og klarer og følge med, så er dette en tøff bransje hvor det har skjedd så mye så fort, spesielt de siste ti årene. Det gjør det nok viktig for oss å etter hvert knytte til oss noen som ser verden på en litt annen måte, tror John.

Det har vært et eventyr med både oppturer og nedturer gjennom deres tid. Det som en gang  startet i små, vokste seg stort med flere butikker under oppkjøpstida på 1990-tallet.

– På det meste av vi 50 ansatte og hadde butikker på Biri senter, tre på Hamar og en i Parkgården i Brumunddal i tillegg til her på Moelv, forteller Tore.

Så kom 2000-tallet, og starten på store endringer og beinhard konkurranse i sportsbransjen.

– Da XXL kom til Hamar merket vi fort nedgang og det påvirket etter hvert hele markedet. Vi måtte selge unna og det var noen utfordrende år for oss. Det ble en knekk som vi har dratt med oss videre, forteller Tore.

Etter at G-Sport-kjeden, som Skar Sport hadde vært en del av i all sin tid, gikk konkurs, ble  butikken en del av Intersport-kjeden.

Tilbake der de startet med én butikk med sju ansatte i Moelv, er de nå glade for å kunne si at  at skuta nå er på rett kjøl igjen.

Onkel Arvid,t.v far Rolf og sønnene Tore og John Skar avbildet utenfor butikken i 1985. (Foto: Privat).

Mors leketøysavdeling

Skar Sport har hatt tilhold flere steder i Moelv. Først et rom i nordenden av huset Rognli, som lå der Hippegården står i dag. Etter noen år flyttet virksomheten til Heimly i Storgata 118. I 1950 kjøpte Lauritz eiendommen Lund, hvor forretningen er i dag. Her har det vært gjort utbygginger i flere omganger.

Det var altså her dagens drivere vokste opp i ei leilighet i andre etasje over butikken.

Det var ikke bare kara som har bidratt til levebrødet med butikkdrifta.

– Mor, Aslaug, startet også opp leketøysavdeling som hun styrte i rundt 20 år. Hun var ei driftig dame som sto på og det var ikke noe klaging fra den kanten, foreller Tore.

Det var kanskje ikke så tilfeldig at det ble sportsforretning som levevei for familien Skar. Bestefar Lauritz var gründer på flere vis. Som ivrig turner var han som 18-åring med å stifte turnforeninga i Moelven idrettslag i 1904. Han startet som materialforvalter, og var gjennom mange år engasjert i en rekke verv i klubben. Han har av mange blitt ansett som «Moelvidrettens far». Det sies også at det var han som laget mange av apparatene det var behov for.

I neste generasjoner var Rolf Skar en habil skihopper, Tore var på et lokalt godt nivå både i alpint og friidrett, mens John i  mange år var en ivrig rallykjører i inn og utland.

Kilder: Moelv – fra ødemark til by av Torbjørn Hovde og Moelven Idrettslag gjennom 100 år 1904 – 2004 av Egil Enemo

Det er mye historie både i permer, på bilder og i vegger. Dette var en gang stua til familien Skar.