Aud har 20 år i tjeneste for Fabrikkutsalget

23.09.2022

Aud Aabakken er nå i sitt 20 år i tjeneste for Fabrikkutsalget i Brumunddal (Tekst og foto: Ragnhild Fladsrud)
I november er det 20 år siden to ektepar Aabakken tok over Fabrikkutsalget i Brumunddal. Året etter at Aud Aabakken kunngjorde at hun skulle gi seg er hun fortsatt i sving butikkens nye lokaler i Parkgården.

– Det er nok en del som tror at vi har blitt borte etter at vi flyttet ut av de store lokalene i Gammelgata, men Fabrikkutsalget lever i beste velgående, sier Aud Aabakken (66), som ikke helt etter planen holder koken som en av tre eiere av utsalget som nå holder hus i kjøpesenteret Parkgården i Brumunddal.

Utsalg med lange tradisjoner

I november er det 20 år siden brødrene Henry og Sven Aabakken og fruene Aud og Gunn slo til og kjøpte det som allerede var en institusjon i Brumunddal. Fabrikkutsalget ble i sin tid startet opp av Brumunddal Ullvarefabrikk og familien Høgtveit i 1968. Ullvarefabrikken i Mausetvegen har lange tradisjoner i Brumunddal og startet med ulltekstilproduksjon allerede i 1880. 80 år senere, i 1960, begynte satsningen på madrasser, dyner, puter og andre vattprodukter.

– Fabrikkutsalget ble startet opp av ullvarefabrikken for å få ut varene sine lokalt. Vi tar fortsatt bestillinger og selger madrasser her hos oss, forteller Aud, som er opptatt av å ta vare på tradisjonene for utsalget. Rundt om i vitner gamle symaskiner, ei vekt, et gammelt kassaapparat og ei lampe om en butikk som bærer 54 år med historie.

– I den gamle butikken hadde egen quilteavdeling, som Fabrikkutsalget startet som de første i Norge på 1970-tallet, og vi har stoffer til quilting her fortsatt, forteller Aud.

Aud Aabakken har nå fått en langt mindre butikk å holde styr på i Parkgården, men utvalget er fortsatt rikholdig og variert.

Ville ikke legge ned butikken

I fjor kom  budskapet om at Aud og Henry Aabakken og Gunn Pettersen Aabakken ønsket å selge både butikklokalene i Gammelgata og butikkvirksomheten etter 19 års drift av en helt unik nisjebutikk i Brumunddal.

– Det gikk i orden med salget av lokalene. Vi hadde også flere interessenter og fikk også en kjøper på butikkvirksomheten, som dessverre trakk seg to uker før vi måtte ut av lokalene. Vi kunne jo ikke bare ta med oss varene å flytte ut på gata heller, sier Aud.

I god dialog med Ringsaker kommune snudde eierne seg rundt for å unngå nedleggelse, og Fabrikkutsalgt Brumunddal Gurimalla flyttet inn i nye og mindre lokaler i Parkgården kjøpesenter i Brumunddal.

– Vi flyttet fra 350 kvadratmeter til 150 kvadratmeter, sier Aud, som i stedet for en brå overgang har fått en mykere overgang til en pensjonisttilværelse som ikke har fått noen oppstartsdato. Med under halvparten av arealet og halvering av antall ansatte fra seks til tre, har hun fått litt mer fritid i kalenderen enn før. Med første barnebarnet på plass er det noe hun setter stor pris på.

Ønsker å dele av sin kunnskap

Aud har nådd alderen der, i følge Wenche Myhre, livet tar til. Etter 27 år i bank og 20 år med butikkdrift begynner 66-åringen å nærme seg 50 år i arbeidslivet.

– Jeg er ikke akkurat den som setter meg ned og ser ferdig en film. Jeg er ganske urolig av meg og liker å drive med noe, så jeg ønsker å jobbe så lenge jeg holder meg frisk og så lenge det er ønske og behov for det, sier Aud. Hun forteller at butikken fortsatt er til salgs og at hun gjerne følger med på kjøpet og deler av sin mangeårige fagkunnskap til en ny eier.

– Nå er vi godt i gang i nye og mindre lokaler og har fått på plass en fin butikk som er lettere å ta over, sier Aud. Hun forteller nå at de nå finpusser butikkutvalget basert på hva kundene etterspør og savner mest. Garn har de sluttet med og viser i stedet gladelig veg til garnbutikken lenger ned i gata.

Fabrikkutsalget har lange tradisjoner i Brumunddal. Her en gammel symaskin som i sin tid helt sikkert har tjenestegjort for Brumunddal Ullvarefabrikk.

Med et rikholdig utvalg av tekstiler til bekledning til hverdag og fest, gardiner, møbelstoffer, solskjerming, interiør, broderier, bånd, knapper, lamper, serviser og systue med egen syerske er Fabrikkutsalget en faghandel og nisjebutikk som det knapt finnes maken til mellom Oslo og Trondheim.

Fabrikkutsalget har gjennom mange år trukket busslaster med handlelystne til Brumunddal.

– På lørdager har det kommet busser hit med 30 til 40 damer fra ulike husflidslag, som har tatt turen fra både Asker, Drammen, Oslo og Gausdal for å handle hos oss. Vi er en butikk som mange har hørt om, og som har vært bra for Brumunddal. Nisjebutikkene vi har i byen vår er noe vi kjent for og som  er viktig å bevare, sier Aud.

Fabrikkutsalget har stoffer til både hverdags- og festbekledning.
Jeanine Lorentzen er Fabrikkutsalgets egen syerske og jobber fulltid med å sy gardiner i lengder og lift, puter, duker og andre spesialbestillinger. I tillegg til butikkdrifta er Aud Aabakken også ute på kundebesøk.
Butikken har et rikholdig utvalg av tekstilpermer med noe for enhver smak.
- Vi er store på gardiner hvor vi har et utvalg på 3.000 artikler med ulike gardinstoffer, forteller Aud Aabakken.

– Nå er jeg er glad vi kunne videreføre historien til Fabrikkutsalget en gang til.  Fabrikkutsalget har lange tradisjoner og jeg er også så glad i Brumunddal og at vi har nisjebutikker som drar folk fra andre steder hit, sier Aud.

Aud hadde jobbet 27 år i bank og var filialsjef for Sparebanken Hedmark i Moelv, da muligheten for å kjøpe Fabrikkutsalget i Brumunddal dukket opp.

– Hvordan ble det til at du gikk fra bankjobb til butikkjobb?

– Jeg hadde en fin og fri jobb i banken, men kjente på at jeg hadde lyst til å prøve noe annet i livet. Jeg har sydd mye fra oppveksten av og det har alltid vært noe jeg alltid har likt å holde på med.  Dette var noe både mor og også svigerinna mi drev mye med og var interessert i,  forteller Aud.