Bryllupsbonanza har gitt mye å henge fingrene i

16.09.2022

Det har vært bryllupsbonanza for Hege Saugstad og Marihøna Blomster i Brumunddal i sommer. (Tekst og foto: Ragnhild Fladsrud)
Med tredobling av blomsterleveransene til sommerens gifteklare par har det vært skikkelig bryllupsbonanza for Interflora Marihøna i Brumunddal. Det er også andre som har hatt nok å henge fingrene i.

– Vanligvis har vi bestillinger til cirka fem til ti bryllup, men i år har det vært leveranser til 25 til 30 bryllup i perioden fra starten av juni frem til de to bryllupshelgene som gjenstår i september/oktober. Det har vært alt fra en enkel bukett til full pakke med brudebukett, corsage, forloverbuketter, bordpynt og blomsterbuer til utendørsbryllup, sier Hege Saugstad hos Interflora Marihøna i Brumunddal.

Tre helger med tre bryllup hver

Etter to år med utsatte bryllupsfeiringer er det altså mange som har vært mer enn gifteklare denne sommeren.

– Det har vært hektisk og veldig mye å gjøre. De to siste helgene i august og den første i september, hadde vi tre helger på rad med tre brylluper hver helg, forteller Saugstad, og legger til at et samarbeid med Hoel Gård har vært en viktig bidragsyter til den gode bryllupssommeren for blomsterbutikken.

– Vi er heldige med at vi har et godt samarbeid med Hoel Gård. Hit kommer det gjerne brudepar som ikke er fra området, som bestiller en full pakke med alt de vil ha av blomsterpynt til den store dagen, forteller Saugstad.

Siri Sandbakken og I.S Frisør har hatt et skikkelig brudeår i salongen og det har vært mer enn nok å henge fingrene i.

Nesten ikke nok hender

Det er flere enn blomsterforhandleren som har hatt litt ekstra å henge fingrene i denne bryllupssommeren. Hos I.S Frisør i Industrigata i Brumunddal har det vært en utfordring å få nok frisørhender til rådighet.

– Etter to stille år på grunn av korona, er det et skikkelig brudeår i år. Vi har hatt «krig» om både plassene og frisørene hos oss, forteller Siri Sandbakken. Hun kan også fortelle at de allerede har tre forespørsler inne for neste år.

Frisørsalongen har spesialisert seg på bryllup, og har et eget bruderom i salongen. Her blir brud og med forlovere gjort litt ekstra stas på med jordbær og litt godt i glasset, mens de gjøres bryllupsfine med hår og sminke i formiddagstimene før vielsen.

– Vi har da en egen frisør for brud, samt en frisør for forlovere og andre, da dette er litt mindre jobb enn bruden, forteller Siri. Med tre på jobb er altså to frisører opptatt i bruderommet, mens en er ute i salongen på en bryllupslørdag. Også ute i salongen har det vært bryllupstilstander gjennom sommeren.

– Jeg hadde brud i stolen hver lørdag i juli, forteller frisør Ida Svalstad.

- Vi har hatt en bryllupssommer litt over gjennomsnittet, forteller Rønnaug Torgersen (t.h), sammen med Tina Marie Haugen og Siv Moen.

Friere og røffere stil på pyntinga

Også hos Floriss Moelv har de merket ekstra pågang på bryllupsfronten i sommer.

– Det er ikke rekord, men vi har hatt litt over gjennomsnittet med leveranser til bryllup i år, forteller Rønnaug Torgersen hos Floriss Moelv. Også her har det gått i buketter til brud og forlovere, corsage/jakkepynt, armbånd, borddekorasjoner og blomsterportaler.

– Flere bestillinger har vært utsatt både én og to ganger de siste to årene, så det er veldig koselig at de fortsatt vil ha og kan gjennomføre bestillingen nå, sier Torgersen.

– Hva vil brudeparene ha, ser dere noen trender?

– Det har forandret seg mye de siste årene. Fra de store brudebukettene hvor alt skulle bindes opp er det nå mange som ønsker seg at det skal være mer fritt og en røffere stil. Det er også populært med en mindre brudebukett som er tett og rund, forteller Torgersen.

Til forlovere er det en trend med litt mindre pynt enn før.
– Flere dropper forloverbuketten og har kanskje bare en enkel blomst i håret eller et blomsterarmbånd, sier Torgersen.

Også på hårfronten er det enklere og mykere tider. Sandbakken hos I.S frisør forteller at brudesveisen skal være mindre stram og at mange ønsker seg ganske enkle oppsetninger av håret i en klassisk nordisk stil.

Frisør Hege Sveum Ødegårdstuen hos Salong Hårfagre opplever en god økning i at folk vil ha hjelp til å ordne sveisen til spesielle anledninger.

Folk investerer i festsveisen

Frisør Hege Sveum Ødegårdstuen hos Salong Hårfagre i Moelv har ikke hatt noe storinnrykk av pynteklare bruder i sommer.

– Nei, det har ikke vært så mange bruder her hos oss, selv har jeg hatt et par faste kunder til brudepynting i sommer. Det er nok annerledes for salongene som spesialiserer seg på dette hvor man kjøper ei full pakke, for å få ordnet både hår og make-up til den store dagen. Dette har ikke vi spesialisert oss på, sier frisøren i salongen som består av fire selvstendige frisører som jobber under samme tak.

Frisørsalongen i Moelv har like vel merket en klar effekt av at festlighetene har kommet i gang igjen etter to år med pandemi.

– Folk er flinke til å bruke oss når de vil pynte seg litt ekstra. Vi ser en helt klar økning med både forlovere og gjester til bryllup, som kommer hit og vil ha hjelp med å få ordnet håret. Vi ser at stadig flere velger å bruke ekstra kroner de har for å koste på seg denne hjelpa. Det handler nok også om en bevissthet i å støtte opp om lokale virksomheter, tror frisøren.

Britt Th. Sandal, (t.v) og Tina Evensen hos Martinsen Blomster i Moelv har ikke hatt mange bryllupsleveranser, men gleder seg over mange nye kunder etter pandemien.

Flere nye kunder

Hos Martinsen Blomster har det også vært en ganske normal sommer for en blomsterbutikk som ikke satser på bryllupssegmentet.

– Vi leverer jo mye til begravelser og her går det jevnt og trutt.  Under pandemien hadde vi en veldig god økning, da mange valgte å sende blomster når vi ikke kunne besøke hverandre. Nå er det mer normal trafikk, og  vi opplever at vi har fått mange nye kunder og at flere har oppdaget byen sin etter pandemien, sier Britt Th. Sandal, som har vært i sving i den tradisjonsrike blomsterbutikken i Moelv i snart 15 år.