Byr opp til fest og byliv med Moelvs første oktoberfestival

20.10.2023

- Nå blir det oktoberfestival for første gang i Moelv, sier Ellen Tømte Hagen, Geir Karlsen og Janne Hemma, som vil skape liv og handel i ei litt stille tid på året. (Tekst og foto: Ragnhild Fladsrud)
- Dette håper vi kan bli en ny og unik tradisjon i mange år framover, sier Janne Hemma, Geir Karlsen og Ellen Tømte Hagen. De tre er allerede kledd for fest og svinger seidelen for Oktoberfestival for første gang i Moelv. Er du klar?

Oktober er gjerne ei litt stille tid på året for handelsnæringa, og kanskje også for folk flest. Dette ønsker Moelv Handelstands Forening å gjøre noe med. Nå har Geir Karlsen, markedsansvarlig og styremedlem i handelsstandsforninga, lokket to arrangementsvante fjellgeiter Janne Hemma og Ellen Tømte Hagen ned fra Sjusjøen. Og, sammen legger de nå til rette for tre dager til ende med liv og røre i Moelv.

– Torsdag 26. – lørdag 28. oktober inviterer vi til Oktoberfestival i Moelv for først gang. Dette har vi skikkelig lyst til at skal bli en fast tradisjon i Moelv i årene framover, fastslår trioen.

To moteshow og ølsmaking for firbeinte

Det starter på torsdag, som vil være den store butikk- og handelsdagen under festivaldagene. Det blir kveldsåpnet til ni med masse ulike aktiviteter, gode tilbud og timesalg i butikkene.

– Det blir også mulighet til å få med seg to moteshow, både hos Zavanna og hos Dulsrud. Sistnevnte får også fotballspiller Thomas Lehne Olsen og hele Moelvens nye løpestjerne Håvard Bentdal Invaldsen på besøk, forteller Janne, som også er prosjektkoordinator for handelsstanden.

Dyrebutikken Pets Moelv inviterer også til en opplevelse utenom det vanlige. Ølsmaking av hundeøl og pretzel egnet for våre firbeinte venner.

For å skape oktoberfestival-steming i hele Moelv vil det også bli kåring av beste utstillingsvindu eller inngangsparti for butikkene.

Motorsagshow og ølsmaking for tobeinte

Fredag kan du fortsette å bruke sansene. Du kan høre motorsager som durer og traktereres på beste vis, eller ta i bruk smakssansene med ølsmaking.

– Da blir det Timbersportshow med lokale utøvere fra landslaget som viser fram sine kunster på Gatetunet. Her har Skog og Hage bidratt som sponsor for showet, forteller Janne.

Videre utover kvelden blir det altså ølsmaking, denne gang for tobeinte, i festivalteltet i Åsmarkvegen.

– Her vil det bli ølsmaking med seks ulike typer øl, ledet av Bjørn Veisten som er en dyktig ølkjenner. Det vil også bli litt munngodt å bite ti til smakinga, sier Ellen. Underveis vil det nok også bli ett og annet musikalsk innslag.

Ølsmaking er et arrangement med begrenset til 60 plasser, hvor man må kjøpe billett.

– Etter at ølsmakinga er ferdig vil festivalteltet være åpent for alle, og det blir musikk og sang ved Jørn Kjonerud og Vidar Tyriberget utover kvelden, sier Geir Karlsen.

Hvem blir Nordre Ringsakers råeste lag?

Lørdag startes dagen med å holde liv i en tradisjon som så dagens lys i 2018. Nemlig, kåringa av Nordre Ringsakers råeste lag. Dette skjer på Gatetunet i Moelv sentrum.

–Det er tredje gang dette gjennomføres. Kjerkjebygda vant første gang, mens Fossen vant i fjor og er laget å slå i år. Men, først må de stille lag, oppfordrer Janne, som ønsker å ha i hvert fall seks påmeldte lag til denne begivenheten.

Arrangørene er villige til å være litt runde i kantene om de må. De er åpne for andre konstellasjoner som ulike blandingslag, vennelag eller kanskje et singellag.

– Skulle det være noen fra Brumunddal eller Furnes som stiller opp så stryker jeg gladelig Nordre også jeg, sier Janne, med et ørlite glimt i øyet.

Oktoberfest med Vazelina-svung

Lørdag kveld er det bare å finne fram festantrekket til selveste Oktoberfestivalen. I tillegg må du huske på å sikre deg billett til et festpyntet oktoberfest-telt i Moelv. Antall festivalgjester er nemlig begrenset til 230, så her er det løp og kjøp som gjelder for å få med seg Moelvs første oktoberfestival.

– Hvis du har et passende antrekk, vil vi oppfordre til å pynte seg for Oktoberfest, men det er ikke noe krav. Som en del av inngangsbilletter får du et seidelglass og en grønn filthatt, og med hatt blir du en del av gjengen uansett antrekk, sier Janne.

I teltet er det Bernt Torp som vil dra i gang stemninga med artige låter og allsang, før kveldens hovedartist kommer på. Harry Hoovers.

– Harry Hoovers er et skikkelig bra band som klarte å lage skikkelig god stemning for de 150 som møtte opp i regnværet under Innlandsmarkedet i år. Så med fint vær og varmt telt er vi ganske sikre på at de klarer å lage skikkelig stemning utover kvelden, sier Janne.

Harry Hoovers kommer fra Gjøvik og er et hyllest band for Vazelina Bilopphøggers.

Lager festen modølene har ønsket seg

– Hvorfor drar dere igang dette?

– For det første er oktober er en litt stille måned for handelsstanden. Vi har tidligere hatt både fagfestival og friidrettsfestival og i forbindelse med disse arrangementene har vi sett at modølene har savnet og ønsket seg en fest på kvelden. Nå har Moelv Handelstandsforening lagt til rette for dette, med byens første oktoberfestival. Dette håper vi kan bli en ny tradisjon for Moelv  i mange år framover, sier Geir.

Han retter også en stor takk til Ringsaker kommune som har vært positive til initiativet, og bidrar med telt, krakker, bord og stoler til arrangementet. Dette har vært avgjørende for å at de skulle kunne gjennomføre arrangementet.

– Vi ønsker bidra til å skape optimismen og noe helt unik for oss, som Moelv fortjener, sier Geir. Han legger til at det er mye positivitet og gode krefter i sving med ei ny arbeidsgruppe som blant annet jobber for å fylle tomme lokaler i Moelv. Her er representanter både fra handelsstand, næringsliv, gårdeiere og kommune.