Dala Mart´n med tivoli, vill vest og spinnville dager

10.08.2023

Brumunddal sentrums representanter svinger hatten og ser fram til årets store begivenhet i Brumunddal; Dala Mart´n. Fv: Sissel Olsen, Trine Stensrud, Sven Arne Sylling, Mona Lierhagen, Anne Marthe Aarlien og Mette Storsveen. (Tekst og foto: Ragnhild Fladsrud)
Årets Dala Mart´n kommer med skikkelig gladnyhet som er verdt å kaste hatten for. For, nå er tivoliet tilbake.

-Dala Mart´n har sterkere tradisjoner enn noe annet arrangement her i Brumunddal. Slik har det vært i snart et halvt århundre, helt siden innovative krefter dro gang arrangementet en gang på slutten av 1970-tallet, sier prosjektleder Frode Dalseng i Brumunddal Sentrum AS.

Torsdag 17. til søndag 20. august braker det løs med årets store begivenhet for sentrumsforeninga i Brumunddal.

Savnet har vært stort

Dala Mart´n var et gigantarrangement og en modig satsning fra start, med stort tivoli og konserter med Norges største artister i Brumunddal. Dette var grunnpilarene for de viktige handelsdagene dette er for byen vår, fortsetter sentrumsforeningas representant.

Mange gode minner har åpenbart brent seg godt fast hos mang en brumunddøl. De siste årene har årets viktigste handelsdager forløpt helt uten tivolimoro. Det har ikke gått upåaktet hen.

– Vi fått mange tilbakemeldinger på at tivoliet har vært savnet, og det er nok svært etterlengtet for mange når vi nå kan fortelle at tivoliet er tilbake, sier Dalseng. Han forteller at det har vært flere grunner til at tivoliet ble borte fra programmet, med plassmangel som den viktigste årsaken.

Etter mange år uten blir det i år tivoli under Dala Mart´n igjen. (Foto: Skandinavisk Tivolipark)

Må ha skikkelig tivoli

– Vi har prøvd oss med noen løsninger i mindre skala i sentrum, men dette har ikke fungert som ønsket. Skal vi ha tivoli, må vi ha skikkelig tivoli. Og det blir det i år, forteller en glad Dalseng, som tror nyheten vil bli spesielt godt mottatt hos barnefamilier og ungdom.

Under hele Dala Mart´n, fra torsdag til søndag, vil Skandinavisk Tivolipark være på plass i Brumunddal.

-Dette er en anerkjent og god aktør som skal ha alle attraksjoner som et tivoli skal ha. De får plass på tomta ved den nye Shellstasjonen ved E6, der hvor sirkus Arnardo var på besøk tidligere i år. Dette er en fin plassering som også vil bidra til å knytte Mjøsparken og sentrum tettere sammen disse dagene, sier en fornøyd Dalseng.

Cowboylandsbyen i gågata har blitt en ny populær familieattraksjon under Dala Mart´n. (Foto: Brumunddal Sentrum)

Cowboysteming i byen

Om svimlende karuseller og litt sånn kvalmende sukkerspinn ikke er noe for deg, er det også mye annet å glede seg til under årets Dala Mart´n. For alle aldersgrupper.

En familieaktivitet som har funnet godt hovfeste er cowboylandsbyen til Tombstone City, som nå er på plass for tredje gang. Gullgraving, ansiktsmaling, lassokasting, smykkelaging og ridning på «ekte» indianerhest er noe av det man kan få med seg her.

– Her oser det vill vest. På fredag har vi invitert 18 barnehager til å bli med å gå i tog fra bybrua bort til cowboylandsbyen, forteller Dalseng.

Moteshow og pangpriser

Dala Mart´n er også de viktigste handelsdagene for sentrumsforeninga og butikkene i Brumunddal, som varter opp med mange gode tilbud og nyheter i dagene fra 17. til 19. august.

Torsdag går flere av sentrumsbutikkene sammen om å hente fram sine beste høstmoter til et moteshow på torget. Med rød løper og akkompagnert av fin musikk. Brumunddal Brass inviterer også i år til den mangeårige tradisjonen med gratis frokost på torget lørdag formiddag.

På Mølla storsenter blir det vill vest med pangpriser og flere aktiviteter for både to- og firbeinte.

-Lørdag får vi også besøk av Motorveteranene i Hedmark, Mopedklubben og Hedmarken Maskinlag,  som stiller ut sine kjøretøyer i Nygata. Her kan du få møte noen skikkelige entusiaster for en god motorprat, forteller prosjektlederen i sentrumsforeninga.

Hos Mølla Storsenter inviteres det til vill vest med pangpriser, skattejakt og Barnas marked.

Det vil også bli et marked i gågata, med utstillere av brukt, antikk og lokale produkter, samt et lite utvalg av boder med salg av kortreist mat på torget.

Trenings- og musikkglede

For den sporty – eller den som bare har lyst til å røre litt ekstra på seg, har Fønix treningsglede på programmet. På torget er både Kid Zumba for de minste og ei Sterk & Stødig økt for aldersgruppa 65+. Samt smakebiter fra fitness- og kampsport. I Mjøsparken blir det timer for kropp og sjel med Zumba og Yoga.

Fredag er det populære karer, og Dala Martn´s husorkester, Darkwood Boys som setter stemninga runder av det offisielle programmet med konsert fra scene på torget.

For den som ikke har lyst til å gå hjem og ønsker å gjøre litt ut av fredags- og lørdagskvelden, oppfordres det til å støtte opp om byens spise- og serveringssteder. Hos City Meet & Eat settes det litt meksikansk western-stemning med Tex Mex Fiesta begge dager.

Fra gudstjeneste til tivoli

Utegudstjensten på torget blitt en fin og stemningsfull avslutning på Dala Mart´n de siste årene. Med opp mot 120 kirkegjengere på torget, kan det trygt sies at dette trekker langt flere folk enn en tradisjonell gudstjeneste i kirka.

– Søndag kan du altå starte dagen med gudstjeneste med kirkekaffe og kringle på torget, og så ta turen videre til tivoli og sukkerspinn, frister Dalseng.

Sjekk gjerne ut kalenderen vår for mer informasjon om hva som skjer under Dala Mart´n.