Dobbelt så mange julegaveønsker å oppfylle til jul i år

05.12.2021

Ann Iren Arntsen i Furnes og Brumunddal Røde Kors har dobbelt så mange julegaveønsker til ønsketreet på Mølla i år. (Foto: Ragnhild Fladsrud)
Ønsketreet har fått påfyll av nye hjerter. En gang. To ganger. Likevel har Ann Iren Arntsen fortsatt over 100 hjerter igjen med gaveønsker. Dobbelt så mange som i fjor.

– Flere blir både triste og lei seg når de ser julegaveønskene på treet vårt, sier Ann Iren Arntsen i Røde Kors Furnes og Brumunddal. Ønskene er ofte ting som er helt nødvendige, for å holde varmen gjennom en vanlig vinter.

– Det er ikke de store eksklusive ønskene som står her, nei.  Votter er det veldig mange som ønsker seg, samt lue og andre fornuftige ting. Ellers er det leker som Lego, sminkesett, malesaker og tegnesaker, sier May Ljungqvist i Ringsaker Røde Kors, som i samarbeid med Ring Moelv sanitetsforening og Lions Club Ringsaker har ansvar for ønsketreet hos Baker Kristiansen i Moelv.

5. desember er FNs internasjonale dag for frivillig arbeid. Vi ønsker derfor å trekke fram frivillige aktører i byene våre, som i samarbeid med Moelv Handelsstands Forening og Mølla Storsenter gjør en innsats for de som ikke har like mye av alt i førjulstida.

Dobling av julegaveønsker

– Vi har hatt ønsketreet her på Mølla i Brumunddal i tre år, og antall gaveønsker har økt fra år til år. I fjor hadde vi 114 gaveønsker til sammen, i år er det nå nærmere 250, altså en økning på 100 prosent. Jeg vet nesten ikke om jeg klarer å komme i mål, forteller Ann Iren.

Hos Baker Kristansen i Moelv er ønsketreet velfylt med julekuler med gaveønsker. Et 20-talls gaver har kommet inn så langt.

– I fjor hadde vi 150 gaveønsker, og vi tror at det vil bli cirka det samme i år. Det eneste er at det pleier ikke å være så mange så tidlig. Enten er folk før ute med å melde inn ønsker, ellers blir det mange flere i år, tror May.

 

Tove Larsen-Frivoll i Ring og Moelv sanitetsforening, May Ljungqvist i Ringsaker Røde Kors og Else Grosås, også fra sanitetsforeninga. Bak: Terje Ringstad fra Lions Club Ringsaker oppfyller sammen mange julegaveønsker i Moelv. (Foto: Ringsaker Blad)

Vanskelig økonomisk situasjon

Ønskettreet retter seg mot lavinntektsfamilier og andre som av ulike årsaker er i en vanskelig økonomisk situasjon. Årsaker kan være permittering, oppsigelse eller tap av inntekt knyttet til koronapandemien, og/eller økning i hverdagskostnader til strøm og drivstoff som gjør at pengene ikke lenger strekker til.

Det er gjerne det offentlige hjelpeapparatet som informer om tilbudet ved behov. Foreldre/foresatte melder inn julegaveønsker for sine barn, direkte til de to lokale Røde Kors-lagene.

De involverte er en liten og eksklusiv gjeng som gjør en helhjertet innsats. for andre.

«Jula er som et forstørrelsesglass på livet. Det gode i livet forstørres gjennom familiesammenkomster, lange måltider og oppfylte gaveønsker.  Men det vanskelige forstørres også, ensomheten kjennes bedre, bekymringene blir større for den som lever i usikkerhet, økonomien enda trangere for den som har lite fra før»
 Fra infoskriv om Ønsketreet 2021

Det er i dag over 800 barn som lever i lavinntektsfamilier i Ringsaker, og til nå er det meldt inn 316 ønsker til ønsketrærne i Moelv og Brumunddal.

Det hører også med til historien at prisnivået på gaveønskene er lagt på et forholdsvis lavt nivå, 300 kroner, for å gjøre det enklere for flere som ønsker å bidra.

Det var allerede mange gaver å hente hos Baard Hagelund på Sport 1 Brumunddal, som tar i mot gavene. Ann Iren Arntsen fikk god hjelp av senterleder Harald Tungevåg, som gjerne gir plass for frivilligheta på kjøpesenteret.

Økning fra 80 til 120 husstander

I førjulstida er Frelsesarmeen Brumunddal et fast innslag utenfor Spar på Mølla. Også de opplever en økning i hjelpebehovet lokalt.

– Vi har 120 husstander som har behov for hjelp til jul i år, forteller korpsleder Line Ørbekk. I fjor var det 80. Det er flest familier, men også mange enslige.

– Hva gjør dere for å hjelpe?

– Til jul er det utdeling av julehjelp, hvor vi gir gavekort på Spar-butikken her på Mølla, slik at hver enkelt kan kjøpe maten de selv har lyst på. Det gis også litt julegaver til barna. Det beste for oss er å få penger eller gavekort slik at vi kan tilpasse behovet til den enkelte familie. Vi får inn en del gaver, da ofte til de minste barna, men så er kanskje en gave til tenåringen det vi trenger, forteller korpslederen.

Thor Bøhmer og Brumunddal Rotaryklubb stiller gjerne til grytevakt for Frelsesarmeen i Brumunddal. - De gjør en god jobb med å disponere pengene til de som trenger det, sier Bøhmer.

Ikke bare til jul

Julegryta handler ikke bare om behov for hjelp til jul.

– Det som samles inn her er med å dekke våre aktiviteter gjennom hele året. Vi har to faste arrangementer hver uke, hvor vi serverer mat, og utdeling av poser med dagligvarer en gang i måneden. Om sommeren har vi et ferietilbud for familier, forteller Line.

Med flere som trenger hjelp, øker naturligvis behovet for penger i gryta for å kunne hjelpe alle. Oppfordringen er klar. Ser du at du kan hjelpe, ta turen bortom. Også julegryta har blitt digital. Med Vipps 78165, går pengene direkte til Frelsesarmeen i Brumunddal.