Fastelavn og bollemåned i bakeriet

25.02.2022

I helga er det fastelavnssøndag. Hos Bakeriet i Brumunddal er det høysesong for boller. Det har det vært ei god stund allerede.

– Februar er bollemåneden hos oss og vi selger ganske mange, smiler Saga Andersen blidt bak kassa hos Bakeriet i Brumunddal. Her har oppkjøringa til fastelavn pågått en god stund allerede.

Hele februar

– Vi selger fastelavnsboller i hele februar vi, men det er jo nå siste uka inn mot fastelavnssøndag vi selger mest, foreller bakerimedarbeideren. Hun kan fortelle at det går unna cirka 500 boller med eller uten rosin i løpet av bollehøysesongen. Denne ebber gradvis ut etter tilbud og etterspørselsprisnippet, i etterkant av fastelavnssøndagen.

I kakedisken kikker de ut, fastelavnsboller bugnede av krem.

– Det er ingen bær?

– Nei, vi bruker ikke bær på fastelavnsbollene våre, sier Andersen. Men, hun har ett ess i ermet. De har nemlig valgt en annen ingrediens, godt skjult blant gjærbakst og krem. Marsipan.

Siden bakeriet holder stengt på søndager er det vel grunn til å tro at pågangen på fastelavnsboller vil bli ekstra stor denne lørdagen.

Fastelavn betyr «aftenen før faste» og markerer etter gamle kristne tradisjoner inngangen til 40 dagers faste fra askeonsdag frem til påske. Du har kanskje hørt om Blåmandag og Feite-tirsdag som også inngår i de tre festdagene før fasten skulle starte.