Fra kongelig skipskokk til folkelig butikksjef

30.12.2022

Snart 14 år har gått siden Edvard Børresen, tv. gjorde kort karriere i ferskvaredisken. Siden har han ledet Eurospar i Brumunddal til stadig nye høyder. - Jeg er fortsatt sulten på mer, fastslår butikksjefen og får bokstavelig hjelp av Marius Dahl. (Tekst og foto: Hemefra)
Edvard Børresen (41) har gjennom 13 år styrt skuta hos Eurospar i Brumunddal helt til toppen av tronen på Østlandet. Butikksjefen har også skipserfaring med kongelig sus.

– Jeg liker jo aller best å være i butikken, vet du. Det er det som er moro, sier butikksjef Edvard Børresen hos Eurospar på Mølla Storsenter i Brumunddal.

41-åringen fra Lillehammer kobler på helikopterblikket og kikker årvåkent rundt seg. Han tar noen raske avstikkere for å smårydde litt her og der. Rundt ham yrer det av blide ansatte i full sving med å rydde på plass varer i hyllene. Hver dag er det et stort antall kampanjer og tilbud som må på plass. De satser mye på det.

De ansatte hilser og smiler.

Best i Norge på service

Det er på ingen måte tilfeldig at butikken ble hedret med prisen «Årest Servicebutikk» blant 300 butikker over hele landet. Prisen er basert på en kundetilfredshetsundersøkelse blant et utvalg av Trumfkort-medlemmer.

-Vi hadde en score på 5,3 av 6 i 2021. Nå har vi gått opp til 5,4, så vi fortsetter å øke, forteller Edvard. Han er opptatt av å ta godt vare på de 12.000 til 13.000 kundene som er innom butikken ukentlig, og sine 43 ansatte i butikken.

-Som leder er jeg veldig opptatt av de ansatte skal ha det bra og trives på jobb. At de skal kjenne ansvar og mestring, samtidig som det er lov å feile også, sier butikksjefen.

Han er også opptatt av at butikken skal fremstå folkelig og nedpå.

-Mens andre butikker bruker skuespillere for å markedføre seg, bruker vi lokale kjendiser fra Brumunddal, smiler Edvard.

Sosialt utenom jobb er også viktig, og nå planlegges hyttetur med en omfattende ti-retters meny for de ansatte, for premiepengene som fulgte med «Årets servicebutikk».

 

- Edvard er enestående og ikke "skuggredd", fastslår Marit Skaugen og Astid Engeskaug som begge har over tre tiår bak seg hos Eurospar i Brumunddal. Butikken vant tidligere i høst prisen for "Årets servicebutikk" blant 300 butikker i hele landet.

Fra ferskvaresjef til butikksjef

Om noen få måneder er det 14 år siden lillehamringen startet sin daglivarebutikk-karriere i Brumunddal.

– Jeg ble først ansatt som ferskvaresjef i den gamle Spar-butikken. Dette var 1. mars i 2008. Det var vikariat for et år. Etter tre måneder sluttet butikksjefen og det var behov for en assisterende butikksjef, forteller han.

Lillehamringen, som da var  i slutten av 20-årnene var raskt frempå, og mente at de ikke trengte å søke etter noen til denne stillingen. Han var klar og fikk tilliten. Det gikk bra og 1. juni 2009 ble han ansatt som butikksjef. Det har han vært siden.

Størst på Østlandet

Med Edvard ved roret har daglivarebutikken i Brumunddal gjort seg bemerket gang på gang. Butikken er nå den niende største i kjeden i hele Norge, og troner majestetisk på topp som butikken med den største i omsetninga på hele Østlandet.

-Vi har god margin til butikken på Tåsen som ligger på andre plass, forteller butikksjefen. I 2011, etter åpning av ny butikk på Mølla, hadde de 50 millioner i omsetning. I 2021 omsatte butikken for 118 millioner kroner.

 

Edvard Børresen har nå 13 år bak seg i sjefsstolen i Eurospar-butikken i Brumunddal. Han trives imidlertid best ute blant butikkhyllene.

Tilbuds- og prisbevisste kunder

-Vi har faktisk klart å øke litt i år også, slik at det blir omsetningsrekord også for 2022, sier Edvard.

Han forteller videre at resulatmessig vil det gå noe ned, men at drifta fortsatt går bra. Økte kostnader til spesielt strøm, gjenopptatt svenskehandel etter korona og at folk generelt blir mer pris- og tilbudsbevisste, vil bidra til at både volum og omsetning vil gå ned for dagligvarebransjen i tida framover.

-Vi ser allerede nå at det har blitt tøffere, sier butikksjefen. På kostnasdssiden kan han fortelle om  en måned hvor de hadde strømutgifter på 400.000 kroner, noe som tilsvarte årsforbruket for hele 2021.

-Små butikker som var på kanten fra før, kommer til å måtte legge ned i tida framover, sier butikksjefen alvorlig.

Selv er han klar til å trå til for Eurospar videre fremover.

-Jeg er fortsatt sulten på mer og mener at mye ordner seg med hardt arbeid. Vi har fått til mye, men kan ikke hvile på laurbærene. Vi må utvikle oss og skape ting. Som leder har jeg aldri fri, jeg er alltid på jobb i huet, sier butikksjefen.

Kongelig meny i fem uker

-Har det alltid vært slik at du skulle jobbe i butikk?

-Nei, det var litt tilfeldig. Jeg er utdannet kokk fra Gausdal videregående skole. Etter min første jobb i oppvasken har jeg jobbet flere år som kokk i flere restuaranter, blant annet Hafjelltoppen.  Jeg har også en sommer som kokk på Kongeskipet, hvor vi var fem uker på Mallorca, forteller Edvard. Her var det ikke hvem som helst han fikk lage mat til.

– Jeg kokket for Kong Harald og mannskapet hans. Her var det servering av alt fra de flotteste retter til pølser. Kongen var ganske enkel i matvegen egentlig og var fornøyd uansett han, minnes Edvard, som selvsagt fikk kongelig inspektsjonsbesøk i byssa.

Dagligvarebutikken i Brumunddal har 43 ansatte, mange av dem med lang fartstid. Astrid Engskaug har 34 år bak seg i butikken. - Jeg har slitt ut mange butikksjefer, fastslår hun. Hun er godt fornøyd med sin nåværende sjef.

Nominert til årets forbilde

Under butikkåringene for 2021 ble Edvard nominert, som en av tre kandidater til «Årets forbilde», som var en helt ny pris.

-Selv om jeg ikke vant, ble jeg skikkelig rørt over å bli nominert av de andre kjøpmennene til en slik pris. Det var skikkelig trivelig, sier Edvard.

I butikken møter vi Astrid Engeskaug. Brumunddølen har 34 års fartstid.

-Jeg har slitt ut mange butikksjefer jeg. Jeg har kranglet mye med Edvard også, men han er ikke «skuggredd» og er veldig god å ha, smiler 68-åringen som egentlig skulle ha gått av med pensjon, men har fått gjennomslag for å få holde på et par år til.

-Mange som begynner her bare fortetter å jobbe her, så vi har mange som har jobbet her lenge, forteller Astrid.

Marit Skaugen henger seg på.

-Edvard er enestående, og er flink til å gi oss frie tøyler til å gjøre jobben vår, sier ferskvaresjefen, som har jobbet 31 år i butikken.