«Gørmange» turister i Brumunddal i sommer

05.09.2022

- Det har vært "gørmange" turister i Brumunddal i sommer, forteller Sissel Olsen (t.v), Mona Lierhagen, Lise Brovold, Nina Tørudbakken, Renée Dekker og Ingerine Amundsen (Tekst og Foto: Ragnhild Fladsrud)
En samstemt gjeng på torget i Brumunddal er ikke i tvil. Det er mange turister fra inn- og utland som har fått øynene opp for Brumunddal i sommer.

– Brumunddal er full pakke. Her får du i pose og sekk både med god handel og fine steder å spise, sier Lise Brovold fra klesbutikken Miss 1 i Brumunddal.

Flere representanter fra handels- og serveringsbransjen har lagt spesielt merke til én ting i byen sin gjennom sommeren som har gått.

– Det har vært «gørmye» turister i Brumunddal i år, sier Sissel Olsen hos Bakeriet i Brumunddal, til samtykkende nikk fra resten. Olsen forteller at et økende antall turister har bidratt til å endre trafikken til bakeriet i sommer.

– Turistene er gjerne ute på en opplevelse på dagen, så kommer de hit for bevertning i 15-tiden, slik at det har vært fullt opp med folk her helt til vi stenger klokka 17, forteller Sissel. Tidligere har hun vært vant til at det store trykket knytter seg til torgkonsertene midt på dagen.

Ingerine Amundsen hos Matfatet kan også fortelle om langt flere utenlandske turister ved bordene på lunsjstedet for kortreist matglede ved torget i Brumunddal.

– Jeg har et par fra Østerrike som sitter og spiser inne hos meg nå, forteller hun når vi møtes på torget denne sensommerdagen.

Blomsterprakt, gode shoppingmuligheter og fine spisesteder er tilbakemeldingene byens representanter får fra de mange turistene som har fått øynene opp for Brumunddal. F.v: Ingerine Amundsen, Lise Brovold, Sissel Olsen, Renée Dekker, Mona Lierhagen og Nina H. Tørudbakken

Mange utenlandske turister

Visit Innlandets turistkontor på torget i Brumunddal har også hatt god trafikk gjennom sin første sommer med normal trafikk etter åpningen under Matlystfestivalen i 2019.

– Vi har hatt et økt antall besøk innom turistkontoret og en stor andel har vært utenlandske turister. Tyskere og nederlendere er hovedgruppene, men det har også vært dansker, franskmenn, amerikanere, spanjoler og besøkende fra flere øst-europeiske land. Dette betyr at vi klarer å trekke folk til sentrum og at de legger igjen penger her. De rusler i gågata og slår seg ned for en kopp kaffe eller spiser mat på et hyggelig torg med en blomsterprakt som bidrar til velvære, sier Renée Dekker, som er vertskap på turistkontoret.

– Det har også vært veldig mye bruk av syklene som har vært til gratis utlån både hos Top Camp og hos oss for å komme seg rundt, sier Renée, og legger til at også lokalbefolkningen har vært flinke til å benytte seg av turistkontoret i sommer.

– Det er også en stolthet hos de som hører hjemme her. Når de vet at de skal ha besøk kommer de til oss og ønsker informasjon om hva de kan finne på her i Mjøsriket, i stedet for å reise på langtur til Vestlandet, opplever Dekker. Det har også kommet en helt ny type henvendelser denne sommeren.

– Vi har flere innom som leier ut hus eller leilighet og ønsker å få informasjon som de kan ha liggende for gjestene sine. Dette er en glimrende måte å være godt vertskap på, roser Renée.

 

Mange turister fra både inn og utland har vært innom turistkontoret i Brumunddal i sommer, kan Renée Dekker i Visit Innlandet fortelle.

Populært med billig busstur

– Tilbudet fra Innlandstrafikk med buss for en tier i hele juli, er noe vi ser har vært veldig populært og som har bidratt til mange nye tilreisende til byen vår, forteller Mona Lierhagen hos Zaraz.

Det fortelles ivrig om besøkende på rimelig busstur fra både Hamar, Lillehammer, Gjøvik, Toten, Trysil og Gudbrandsdalen, som alle har valgt å trykke på stoppknappen i Brumunddal. Tilbakemeldinger om flott blomsterprakt og et godt utvalg av spesielt dameklær og flere gode spisesteder, er grunner som oppgis for at de har valgt nettopp Brumunddal som sitt stoppested i sommer.

– Det er både par, familier og spesielt damegjenger fra tre  til ganske mange damer som har benyttet seg av dette. Noen var her i fjor og har kommet igjen i år, hvor de gjerne har invitert med seg flere, forteller Mona. De tilbringer da hele dagen med shopping og matopplevelser i Brumunddal. Å ta rusleturen ned langs elva til Mjøsparken er også noe sentrumsbetjeningen gjerne oppfordrer dem til å få med seg under besøket.

Mange arrangementer

Vi skriver september og sommeren er på hell. Og, for en sommer det har vært i byene våre. Ringsaker kommune har også i år hatt mange arrangementer for å skape liv i gater, parker og på torg.

– Fra sesongåpning i mai, har vi gjennomført til nærmere 40 konserter og arrangement i begge byene våre som til sammen har samlet et sted mellom 15.000 til 20.000 besøkende. Gledelig er det også at vi har satt publikumsrekord for lørdagsarrangementene våre i Moelv, hvor Gatetunet har vært stengt og omgjort til torg som et prøveprosjekt gjennom hele sommeren, forteller byutvikler Monica Østenheden i Ringsaker kommune.

Byutvikleren sier videre at godt samarbeid mellom næringsliv, frivillighet og kommune, stor innsats fra alle leire og ikke minst stor oppslutning blant både fastboende og turister har gjort sitt til at sommeren 2022 har blitt en supersommer.

– Spesielt i august har de store begivenhetene stått i kø med Ta sjansen, UngdomsLive, Innlandsmarkedet og Kunstvandring Innlandet. I tillegg har Brumunddal Sentrum hatt sitt årlige Dala Mart’n. Det har vært en helt eventyrlig august, sier Østenheden, og retter et stor takk til alle som har møtt opp. 

10.000 til 15.000 kroner ekstra

At det er mye som skjer i byene er noen både handels- og serveringsbransjen nyter godt av og setter pris på.

– At det er fullt torg her hver lørdag betyr masse for bakeriet, fastslår Sissel fast og legger til at en lørdag med fullsatt konserttorg betyr 10.000 til 15.000 kroner ekstra kroner inn på kassa.

– Vi får det jo servert på sølvfat, så det er viktig å være på hugget med å holde hus og mat når noe skjer. Jeg vil si vi bor i Norges beste kommune, sier Sissel.

– Under kunstvandringa i slutten av august var det fullt trøkk hos oss på Matfatet, og vi hadde en av våre beste lørdager i år. Slik var det også under bypåskearrangementet og sesongåpninga på torget i vår. Vi setter veldig stor pris på det Ringsaker kommune gjør for oss, med å lage fine arrangementer. Det betyr mye og gjør at folk kommer hit til Brumunddal, sier Ingerine.

Også i butikkene bidrar det som skjer til ekstra besøk i butikkene.

– Det betyr veldig mye at det er noe som skjer. For oss er sentrumsforeningsarrangementene Glade maidager og Dala Mart’n høydepunkter vi er helt avhengig av, forteller Lise hos Miss 1. Lise bestemte seg også for å holde åpent under bypåskearrangementet i kommunal regi, noe som viste seg å være et lykketreff som ga en veldig god handelsdag for butikken i Industrigata.

Første og siste innspurt til helga

Sensommerens store begivenheter er ikke helt over enda.

Til helga er det klart for Friidrettens venners festival i Moelv. Her inviterer Moelven idrettslag og Moelv Handelsstands Forening til ei begivenhetsrik helg i forbindelse med åpninga av byens nye friidrettsmekka, Skarpsno Arena.

I Brumunddal rundes torgkonsertsommeren av med Ringsaker Mannskor som stemmer i fra scena.