Lene gjør gamle smykker til nye som aldri før
27.05.2022
Det er onsdag ettermiddag og Lene Jægersborg sitter dypt konsentrert ved verkstedbenken sin innerst i gullsmedbutikken i Storgata i Moelv. Hun er i gang med skikkelig pirkarbeid på en helt unik konfirmasjonsgave. Den må være ferdig til lørdag. Hva hun lager må forbli hemmelighet – i hvert fall til konfirmanten har pakket opp.
Aldri hatt flere verkstedoppdrag
– Det er travle dager og skikkelig hektisk nå. Jeg har aldri hatt så mange verkstedoppdrag som nå, forteller Lene. Det startet i god tid før 17. mai.
– Søljer og bunadstilbehør ble hentet fram igjen etter å ha ligget bortgjemt et år eller to. Behovet for rengjøring og reparasjoner var stort, og det var også ekstra mange bunadsbelter som hadde blitt litt i korteste laget etter et par bunadsfrie pandemiår, forteller Lene med glimt i øyet.
Smykkegjenbruk i vinden
Den erfarne gullsmeden åpnet Moelv gullsmedforretning i 2003, med navnebytte til Gullsmed Lene Jægersborg i 2016. Egenproduksjon av smykker og omsmelting og redesign av smykker fra kunder startet i det små. Siden har folks ønske om å gi nytt liv til gamle smykker gått i takt med den økende trenden og bevisstheten rundt gjenbruk og redesign.
– I det siste, og spesielt etter korona, har det eksplodert. Dette er ikke noe som er unikt hos meg, men noe gullsmeder med eget verksted over hele landet opplever. Flere forteller at de ikke helt forstår hvordan det skal få tatt unna alt, sier Moelv-gullsmeden. Det kjenner hun seg igjen i.
Hun har nå sett seg nødt til å si stopp for flere store smykkeoppdrag før sommeren.
– Nå må jeg bli ferdig med de jeg har, før jeg har mulighet til å ta på meg mer, forteller hun.
– Hva kommer folk med?
– Det er ofte gamle ringer, kjeder og andre smykker arvet og samlet etter besteforeldre/foreldre. Ønsket er da enten kunne redesigne eller smelte om til helt nye smykker. Jeg bruker da akkurat de smykkene kunden leverer inn til å lage nye smykker av, forteller Lene.
– Hva synes du om at mange nå ønsker å gi nytt liv til gamle smykker?
– Det synes jeg er veldig fint. Det betyr jo litt ekstra og vite at det er laget av gamle smykker som har tilhørt foreldre eller besteforeldre. Det blir mer personlig og litt mer følelse i det, og at det ikke bare er en ting, sier Lene.
Mange fine oppdrag
Noen smykkeoppdrag har vært ekstra hyggelige å få. Som jobben hun gjorde for moren til et barn med Down’s syndrom. Moren ønsket å få spesiallaget to anheng med et ekstra kromosom. Et i gave til mannen sin, samt et til seg selv, slik at også de kunne bære et ekstra kromosom akkurat som barnet. Eller den krevende jobben med å lage en 1:1 legokloss av omsmeltede pokaler. En gave av stor betydning for den som skulle få den. Redesign av gifteringer til et hjerteanheng, for eksempel når den ene har gått bort, er noe flere ønsker seg fra den lokale gullsmeden.
– Havfiskestang og stormkjøkken innlevert for inngravering av navn er nok kanskje noe av det mest spesielle jeg har fått inn her, opp igjennom tida, forteller Lene med et smil.
Lange dager
Det blir lange dager. De mange oppdragene krever mye kreativ tankevirksomhet og ekstrem finmotorikk fra erfarne gullsmedfingre.
– Til tross for tidlige morgener og seine kvelder er det jo nettopp slike oppdrag jeg brenner for, smiler Lene.
Lene tar en kjærkommen slurk fra kaffekoppen sin med påskrifta: «Det er bare de dumme som rydder, geniene behersker rot». Hun liker likevel ikke helt hvordan travle dager påvirker arbeidsbenkens ryddighetsgrad.
– At det er så mye å gjøre er jo et luksusproblem som jeg jo bare må være superglad for. Det handler jo om virksomheten min, som er både levebrødet og babyen min, sier hun.
– Jeg måtte lage meg en boks med ting som kan vente til etter sommerferien. Jeg liker ikke helt at folk må vente så lenge, selv om de har sagt det ikke haster og at jeg kan ta det når jeg får tid, unnskylder Lene.
Til de som tenker at de har noe de har lyst til å ha klart til jul, er det faktisk lurt å komme med det snart.