Gutta som er gira på ski og sykkel i Brumunddal

15.04.2022

NRP Sports fem karer med ski og sykkel som sitt ekspertfelt: F.v: Kjetil Bækkevold, Roger Dahl, Thomas Strøm, Kristian Larsen og Per Vollan. (Tekst og foto: Ragnhild Fladsrud)
Vi er på besøk hos NRP Sport i Brumunddal sentrum. Sportsbutikken med forkjærlighet for ski og sykkel, fem ansatte og en logo med en litt norrøn "schwung" over seg. Halvt skiløper. Halvt syklist.

Vi setter oss ned ved «alt i ett»-bordet i butikken. Et lite rundt bord med barstoler til. Her spises lunsj i farta. Her slår gutta seg ned for en prat seg i mellom – og med folka som er innom.

Gikk hardt ut

NRP Sport gikk hardt ut med oppstarten i Brugata i Brumunddal i 2016.

– Vi satset da kun «hardware» med sykkel og ski. Etter hvert har vi myknet litt opp og begynte med  ski- og sykkelbekledning, slik at vi har alt man trenger til disse to aktivitetene, sier skiekspert Thomas Strøm.

De ønsker utvikle virksomheten videre. Nå tenker de på sko – nærmere bestemt løpesko og det som hører til en løpetur. Da vil de trenge en person til, og Thomas kommer med en betroelse på vegne av de fem karene i butikken.

– Vi savner ei jinte her, sier han. Pensjonist og skiguru Per Vollan hiver seg på.

– Ja, ei dame som er interessert i og god på salg av klær og tilbehør hadde vært helt perfekt, supplerer Per.

 

 

NRP Sport gikk hard ut og satset kun på "harware". Thomas Strøm, Roger Dahl og Kristian Larsen har myknet opp litt etter hvert.

Satset på nettbutikk

Det er ikke klessalget i butikken, som har gitt god glid og full rulle på omsetninga for ski- og sykkeleksperten i Brumunddal.

– Slik det er nå skjer 90 prosent av salget av klær og tilbehør i nettbutikken vår, forteller Kristian Larsen.  Yngstemann og studenten med skiekspertise, som skulle trå til som ekstrahjelp, har nå nærmest fulltidsjobb med nettbutikken.

– Her har vi satset mye, da nettbutikken er viktig for å nå ut til nye kunder. Vi har mange kunder fra Oslo/Viken som vi ikke ville nådd ellers, forteller han.

Følger man NRP Sport i sosiale medier er de ofte å se til fjells på Sjusjøen.

– Vi ønsker jo å nærme oss fjellet og spesielt hyttemarkedet på Sjusjøen. Vi strekker oss ganske langt for å levere utstyr hit, men det er et tøft marked å nå, erkjenner Thomas.

De er også mye på farten til både til Sjusjøen og andre steder i inn- og utland med smørebua si til renn og aktiviteter.

Rutine og pågangsmot

Vi kommer ikke unna alder og erfaring i prat med gutta på NRP Sport. Her er mangeårig rutine og ungdommelig pågangsmot, i eldre og yngre innpakning. Vi har unggutta Kristian Larsen (23) og Thomas Strøm (29) og ringrevene Kjetil Bækkevold (49), Roger Dahl(64) og Per Vollan(73).

– Jeg har vært interessert i ski hele mitt liv, sier eldstemann Per som alene står for nærmere 50 år med skierfaring. Skigleden ble først ble vekket på en gård i Veldre i barndommen. Her ble han inspirert av de meritterte brødrene Bjørn og Egil Tvedt. Selv har han en variert bakgrunn fra rørleggerbransjen til klær og utstyr i Swix og Madshus. Han er også godt kjent i skimiljøet som både trener og smører. Nå er han pensjonist og skiguru i NRP.

– Du må være nysgjerrig, hvis ikke kan du like godt være hjemme, fastslår Per.

– Men, hva står NRP for, egentlig?

Gutta vrir seg litt. De trives ganske greit med at det er trebokstavforkortelsen NRP, som har satt seg hos folk etter over fem års drift.

– Det står for «Nordic Race Perfomance», fortelles det nesten litt motvillig.

 

Med over 40 års erfaring fra Madshus på Biri, er Roger Dahl eksperten på slip. Det leveres skislip i verdensklasse fra Brumunddal.

Skislip i verdensklasse

Det høres litt proft ut. Og gutta er proffer i sitt fag. Med Roger i spissen leverer de skislip i verdensklasse til enkeltpersoner og skiteam på lokalt, nasjonalt og internasjonalt nivå.

Under Paraolympics i Beijing var det skislip fra Brumuddal som gjaldt for GB Team – det britiske landslaget for parautøvere. Det er selvsagt veldig gøy for en liten bedrift i Innlandet.

– Det er vanskelig å komme inn på de store landslagene, men vi leverer til mindre landslag, forteller Thomas. De sliper også for det profesjonelle langløpslaget Team Kaffebrenneriet, med blant andre Vetle Thyli og Nils-Ingar Aadne.

I glassbua med to slipemaskiner skapes magi og superglid tilpasset løper og føre.

– Jeg har jo holdt på med ski som hobby og jobb hele livet, forteller Roger.

Han begynte å jobbe i  Madshus på Biri i 1975. Gjennom en 44 år lang skikarriere her har han vært med på hele  utviklinga fra treski til glassfiberski. Han fulgt opp unger i skiløypa hjemme på Biri, og vært der for den lokale skifabrikkens stjerneløpere i OL, VM og World Cup rundt om i verden. Han har til og med bodd hos Ole Einar Bjørndalen for å ivareta testing og prepping av ski.

For en turgåer som kanskje ser mest fram til pausa med med Kvikk-Lunsj og appelsin på skituren – er det nok lett å la seg skremme av butikkens fagkunnskap og ekspertise.

– Det er nok mange som tror at vi bare er for proffene, men vi har også mye for alle som er på  tur- og mosjoninstnivå, forsikrer Per.

 

Kjetil Bækkevold er sykkeleksperten og er nå på full fart inn i høysesongen på sykkelverkstedet, som var starten på hele NRP Sport.

Voksesmerter

NRP Sport ble startet opp av Kai Erik Byfuglien sammen med flere medinvestorer i selskapet Vanor AS. I 2020 omsatte de 7,3 millioner, som var en økning på 60 prosent fra året før. Resultatmessig har det til og med 2020 vært røde tall, litt mindre for hvert år.

Butikken startet i det små med Kjetil Bækkevold på sykkelverkedet. Nå er sykkeleksperten med 20 år erfaring, blant annet fra Skar Sport/Intersport i Moelv, nærmest trengt opp i et hjørnet i butikklokalene med voksesmerter. Det samme kan man si når han tar turen inn i kontoravdelinga for å søke opp noe på PCen. Kontoravdelinga er et bittelite glassbur innerst i slipebua.

I sykkelverkstedet er det full rulle med service og klargjøring av fem til seks sykler per dag fra sesongstart ved påsketider til sykkelsesongen stilner av på høsten. I slipeverkstedet har de slipt 700 til 800 par så langt i en skisesong med treg start.

De legger ikke skjul på at lokalene på 200 kvadratmeter er for små. Men, den gode beliggenheten midt i sentrum av Brumunddal betyr mye og er ikke noe de ønsker å gi slipp på…

Etter fem års drift begynner det å bli ganske så trangt om plassen. Her er kontoravdelingen, som er tilgodesett med en liten krok i slipebua.