Hjertelig hjemkomst for Gausdal Landhandleri i Moelv

14.07.2023

Joachim Sjørengen og Stian Løkken i Gausdal Landhandleri har kommet godt i gang i Moelv. (Foto & Tekst: Ragnhild Fladsrud)
- Det som har overrasket oss mest er nok hvor mye folk har savnet oss, sier varehussjef Joachim Sjørengen i Gausdal Landhandleri. Byggevarehuset har fått en hjertelig hjemkomst hos folket i Moelv.

– Vi syntes vi hadde lagt forventningene og lista ganske høyt da vi skulle flytte tilbake til Moelv, men det tok jo helt av, forteller varehussjef Joachim Sjørengen og selger Stian Løkken i Gausdal Landhanderi.

I februar åpnet de butikkdørene i nybygde lokaler i Marisagvegen i Moelv etter 15 år på Rudshøgda.

Tilstede også for folk flest

– Da vi skulle flytte tilbake til Moelv regnet vi med et løft i salget til forbrukermarkedet. Vi satset derfor på lengre åpningstider og lørdagsåpent for å være tilgjengelige for denne kundegruppa. Den største overraskelsen etter åpninga var nok hvor mye folk hadde savnet oss. Vi ble så hjertelig mottatt og det er artig at det er så mange positive folk innom, forteller Sjørengen.

Inn døra ramlet lokale kunder som de ikke hadde sett på årevis, glade for å ha fått tilbake byggevarehuset utenfor stuedøra si i Moelv. Trolig var det nok lettere for mange å finne veien til OBS Bygg enn dem på Rudshøgda. Her ble de nok litt bortgjemt, tror Sjørengen.

Strykende malingssalg

Jernvare og maling var produktgrupper det ble satset litt ekstra på til hjemkomsten.

– De første to månedene økte salget til forbrukermarkedet, altså privatkunder, med 95 prosent. Vi solgte helt enorm med maling, spannene bare fløy ut døra her. For perioden fra åpninga i februar til juni har vi hatt en økning i forbrukermarkedet på 30 prosent, forteller varehussjefen.

I tillegg til maleinnsats inne og ute, merker de at økte strømpriser bidrar til at en del nå investerer i nye vinduer og etterisolering av husene sine.

Anders Tollefsen og Jørgen Vanem to av nyansettelsene etter flyttinga til Moelv. Maling er et satsningsområde, spesielt med tanke på folk flest. Det har vært suksess.

Måtte ha flere folk

Før åpningen utvidet de staben på flyttefot fra Rudshøgda til Moelv med en person; modølen Jørgen Vanem.

– Etter åpninga forsto vi raskt at vi trengte flere folk. Da fikk vi inn to nye medarbeidere på utlån fra butikken på Lillehammer for å sikre nok bemanning, forteller Løkken. En av dem var Anders Tollefsen fra Lismarka. Han har nå meldt overgang og vil ha fast arbeidsplass i Moelv framover.

Byggevarehuset har altså utvidet virksomheten med tre personer i forbindelse med flyttinga, og har nå ni fast ansatte, ei på utlån og fire ekstrahjelper.

Varehussjefen, som selv er «innbarka» modøl er glad for å være tilbake på gamle trakter. Han runder i år 20 år som ansatt i Gausdal Landhandleri. Før det jobbet han en periode hos Byggmakker i Næroset.

– Jeg har gjort alt av oppgaver fra å flytte plank på lageret, og vært «potet» og gjort det meste av oppgaver i butikken, forteller han. Sjefstolen i byggevarehuset inntok han på fast basis for cirka ti år siden.

-Jeg trives veldig godt med å jobbe her, smiler han.

En fornøyd gjeng som har vokst seg større etter flyttinga til Moelv fra Rudshøgda. F.v: Stian Løkken, Bjørg Rogne, far og sønn Lennart og Tobias Karlsen, Anders Tollefsen, Bruno Anders, Jørgen Vanem, Joachim Sjørengen og Øystein Magnussen.

Ville bli i Moelv

Gausdal Landhandleri åpnet butikkdøra i Storgata 78 i Moelv i 1998, som den fjerde i rekken av i alt 25 varehus i dag. Byggevarehuset holdt hus i leide lokaler fra GMM Eiendom A/S, men etter ti år hadde eieren behov for lokalitetene til egne formål. Byggevarehuset måtte flytte.

– Det var først og fremst muligheten for en tomt som førte oss til Rudshøgda. Hadde vi funnet et egnet tomt i Moelv ville vi ha blitt her, forteller Sjørengen om flyttinga til nybygde lokaler på Rudshøgda i 2009.

Ledelsen hadde god tro på suksess litt lenger sør, men de merket raskt at de tapte terreng på forbrukermarkedet. Etterhvert ble grunnlaget for dårlig til å satse på denne kundegruppa og åpningstidene ble tilpasset proffmarkedet, med åpningstid fra sju til fire på hverdager og stengt på lørdag.

Ser lyst på fremtiden

At byggevarehuset har fått god fart på salget til forbrukermarkedet er kjærkomment, men kan ikke dekke opp for oppbremsinga i proffmarkedet.  Byggevarehuset merker godt at det er nedgang i leveransene til proffene, som frem til flyttinga utgjorde 80 prosent av omsetningen.

-Her merker vi at det er stillere nå med mange prosjekter som har blitt satt på vent. Det er tøffere tider, men vi velger å se lyst på det og håper det løser seg, sier Sjørengen.

– Hva betyr beslutningen om Mjøssykehuset i Moelv for dere?

– Det ser vi kun som positivt og som noe som gir muligheter for oss. Om vi bare skulle få en liten del av kaka i forbindelse med bygginga av et nytt sykehus, skal vi være veldig godt fornøyd vi, sier de to butikkrepresentantene. De ser også mulighetene et nytt storsykehus vil føre med seg med tanke på annen bolig- og næringsutvikling i den lille byen ved Mjøsbrua. De er på plass og klare.

Flere større sentrumsnære tomter

Varehussjef Sjørengen har en klar oppfordring til Ringsaker kommune for fremtidig butikk- og næringsutvikling i Moelv.

-Både før vi flyttet til Rudshøgda og når vi ønsket oss tilbake hit, erfarte vi at det er få egnede tomter for virksomheter med plassbehov som oss i Moelv i dag. At det legges til rette for flere  slike sentrumsnære større tomter vil være viktig framover, oppfordrer Sjørengen.

Gausdal Landhandleri har også blitt medlem i Moelv Handelsstands Forening, og er sammen med Pets Moelv, nytt utsalgssted for Moelvkortet.