Ingerines nye hjem med «stuttrest» matglede

10.04.2022

Matentusiast Ingerine Amundsen har funnet sitt nye hjem med stuttrest matglede hos Matfatet i Brumunddal. (Tekst og foto: Ragnhild Fladsrud)
Ingerine Amundsen har jobbet mange år med gårdsopplevelser hjemme på Lier gård i Veldre. Nå har hun landet i et nytt hjem - Matfatet i Brumunddal.

– Jeg er straks klar, jeg må bare få lagt på plass disse, smiler Ingerine Amundsen. Kjapp i vendinga tar hun for seg av eskene med nyankomne oster, som raskt kommer på plass i kjøledisken. En disk fylt med kortreiste matgleder fra Ringsaker, Innlandet og landet for øvrig. Kjøtt, kylling, spekeskinke, spekepølser, oster…

– Dette er oster fra Thorbjørnrud på Hadeland. Har du hørt om dem? Da de bestemte seg for å satse på osteproduksjon lagde de ysteri i et gammelt basseng, forteller Ingerine engasjert etterfulgt av et smil.

Begeistrende jobbmulighet

Ingerine tok over jobben som driftsleder og matentusiast for Matfatet i fjor høst. Matfatet Ringsaker er Brumunddals oase for kortreist matglede – eller «stuttrest» matglede som vi sier lokalt.

– Det var veldig hyggelig å bli spurt. Jeg har alltid vært begeistret for Matfatet som regionens utstillingsvindu, utsalgssted og spisested for lokale matvarer, sier Ingerine.

Vi tar en kikk på utsalget i butikken. Her bugner det av alt fra lokalprodusert saft, juice, syltetøy, kaffe, honning, sjokolade og quinoa til noen mer langreiste italienske pastaprodukter og dansk sjokolade.

Arbeidstrening som ledestjerne

Matfatet eies av inkluderingsbedriften Mjøsanker. Dette legger en klar ledestjerne og berettigelse for drifta.

– Vi har sju plasser for arbeidstrening for mennesker som av ulike grunner står utenfor arbeidslivet. De kommer hit og er deltakere hos oss en stund, mens de avklarer vegen sin videre. Dette er en dimensjon ved virksomheten som jeg ikke tenkte så mye på med en gang, men som jeg setter stadig mer pris på, sier Ingerine.

Driftslederen har også med seg arbeidslederne Invild Sæten, Werner André Holmen og Nikola Duda på laget i drifta.

Matfatet Ringsaker er Brumunddals oase for kortreist matglede – eller «stuttrest» matglede som vi sier lokalt. Det er mye godt å finne i disken og butikken hos Ingerine Amundsen og Nikola Duda.

Tid for noe annet

Ingerine Amundsen har et stort hjerte for matopplevelser og matglede. For et par år siden rundet hun av etter 16 års fartstid med reiselivsvirksomhet med overnattings- og  gårdsopplevelser på Mjøsgården Lier i Veldre.

– Tiden var kommet for å gjøre noe annet, forteller Ingerine.

De siste par årene har hun brukt tiden på flere spennende prosjekter for å skape oppmerksomhet rundt lokal mat og opplevelser.

– Jeg har bygd opp Foodtours Innlandet, for å vise frem det landbruksbaserte reiselivet rundt Mjøsa. Jeg tar med grupper til utvalgte perler og gårder, som åpner dørene og inviterer inn til gjester til mat- og kulturopplevelser. Dette holder jeg fortsatt på med, og det blir flere turer til sommeren, sier Ingerine.

Et annet spennende prosjekt var lanseringen av Ringsakerpizzaen, i samarbeid med Ringsaker Kommune og Ringsaker Blad.

– Dette var et konsept for å fremme lokale råvarefavoritter på lørdagspizzaen. Her på Matfatet kommer vi til å ha et arrangement med Ringsakerpizza på forsommeren, forteller matentusiasten.

Og, mens vi er inne på pizza…

Stort hjerte for Italia

Tar vi turen litt sørover på det europeiske kontinentet finner vi landet som får det til å bruse litt ekstra i blodet for Ingerine. Italia!

– Hva er det med Italia?

– Italia byr på helt fantastiske matopplevelser med rene råvarer og enkle retter. Det er også noe med gjennomføringen av måltidene. Her har du mammaen som står på kjøkkenet og lager maten i time etter time, før hele familien samles rundt langbordet til det sosiale måltidet, sier Ingerine henført.

Alle som kjenner til Ingerine og har vært på gårdsbesøk på Lier gård, vet at hun er ei vertinne med stor V. Hun er mammaen på kjøkkenet. Den som samler folk rundt bordet.

– Jeg har alltid vært glad i å lage mat og ha gjester, forteller hun.

Hennes kjærlighet for mat og matopplevelser er ikke forankret i et forbilde fra barndommen. Det er rett og slett bare en interesse som alltid har bodd i henne. Her har den fått lov til å spire, gro og vokse seg stor.

Viktig med nettbutikk

I november i fjor var Matfatet en av ni butikker og spisesteder i Brumunddal og Moelv, som valgte å starte opp med nettbutikk samtidig med lanseringa av Hemefra.

– Nettbutikken er veldig for oss for å nå ut til nye kunder og ikke minst hyttefolket på Sjusjøen som vi veldig gjerne vil bli bedre kjent med, sier Ingerine.  Nå er nettbutikken gjort påskeklar med gaveposer, «ta med mat» og råvarekit, som du kan kokkelere ferdig selv.  Dette kan du gjerne bestille med deg både til fjells og andre steder, selvsagt.

– Det vi ønsker oss aller mest er jo at de som er på hytta tar en tur til Brumunddal og besøker både oss og butikkene rundt oss, oppfordrer Ingerine, som kan friste med jevnlige arrangementer som Afternoon Tea og «Møt bonden», og en lunsjmeny hvor lokale råvarer settes sammen til inspirerende retter.

Produkter fra nettbutikkene
Coq au vin - 4 porsjoner - finnes også for 2
Matfatet
Coq au vin - 4 porsjoner - finnes også for 2
Epledrikk fra Braastad
Matfatet
Epledrikk fra Braastad
Gode smaker fra Ringsaker
Matfatet
Gode smaker fra Ringsaker
Påskepakke
Matfatet
Påskepakke
Pasta a la Matfatet - råvarekit
Matfatet
Pasta a la Matfatet - råvarekit
Ysteriets ypperste
Matfatet
Ysteriets ypperste