Morten og Mette gjør det deilig å være dansk i Moelv

06.04.2022

Mette og Morten Rühmann satser helhjertet og høyt med danske smørbrød på Rühmann's Café i Moelv. (Tekst og foto: Ragnhild Fladsrud)
Morten og Mette Rühmann vil skape et godt levebrød med Rühmann's Café. Med høye danske smørbrød som spesialitet vil de gjøre det riktig deilig å være dansk i Moelv.

Morten og Mette Rühmann satser høyt og helhjertet med nye Rühmann’s Café i den lille byen med det store hjertet.

– Dette skal være vår hovedvirksomhet og levebrødet vårt. Det er her vi ønsker å satse for å bygge opp og drive kafe i Moelv helt til vil er klare for å bli pensjonister, sier Mette Rühmann.

Høye smørbrød

Da københavneren Morten skulle starte som kafedriver i Norge vil han satse på det deiligste han vet med Danmark. Og det «alle» spiser i hjemlandet. Høye deilige smørbrød på dansk vis.

– Hva er forskjellen på norske og danske smørbrød, Morten?

– Jeg vil si alt. Et dansk smørbrød skal være stort, voldsomt og med en høyde på minst ti centimeter. Det skal bugne og være så mye pålegg at du ikke ser skiva som ligger under, forteller han engasjert.

Skiva i bunn kan gjerne være dansk rugbrød. Men, surdeigsbrød er også fint.

– Hva er ditt favorittsmørbrød?

– Det er lun dansk leverpostei, sier han bestemt.

Det nærmer seg lunsjtid i kafelokalene i Moelv, og det begynner å fylles opp i kafeen. Det går jevnt og trutt med  vafler, wienerbrød, høye smørbrød og kaffe….

Københavneren Morten Rühmann har tatt med seg danske smørbrødtradisjoner til Norge og Moelv.

Ny kafé i bryllupsgave

Det var under en tilfeldig bytur til Moelv i fjor høst Mette og mannen Morten Rühmann kom over  det tomme kafelokalet etter Kvil i Passasjen.

– Vi tenkte at her må det jo være mulig å få til noe. Beliggenheten var jo perfekt midt i sentrum,  forteller Mette.

Paret som bor i Hansvea ved Smedmoen så det heller ikke som noen ulempe at de kunne skape en ny arbeidsplass kun sju minutters kjøretur hjemmefra.

Slik gikk det til at det nygifte paret tro til og ga hverandre sitt andre ja på kort tid – og en kanskje noe uvanlig «bryllupsgave»: En ny kafé.

 

Mette gleder seg til varmere tider og lover at det vil bli ei koselig uteservering å komme til. Hun har allerede gjort den påskeklar, så det er fint å slå seg ned i solveggen en solskinnsdag.

Møttes i voksen alder

Danske Morten fra København og norske Mette fra Gjøvik møttes i godt voksen alder.

– Vi traff hverandre første gang på en ølfestival i Tyskland i 2012. Vi fant tonen og holdt kontakten etterpå. I 2015 flyttet Morten fra København til Gjøvik, så det var kjærligheten som bragte ham til Norge da, smiler Mette.

I oktober i  fjor ble det også giftemål for de to 58-åringene, som bestemte seg for å gi kaféen sitt nye felles etternavn; Rühmann’s Café.

Ønsket seg mer å gjøre

Ekteparet Rühmann er ikke helt ferske i kafebransjen. Da Morten kom til Norge ønsket han å satse på kafelivet. Siden 2015 har de drevet Eiktunet kafe, på friluftsmuseet Eiktunet på Gjøvik. De har også hatt ansvaret for serveringstilbudet på Odd Fellow i Gjøvik et par år.

– Gjennom vinteren er det i hovedsak søndagskafé vi driver på Eiktunet, mens vi på sommeren holder åpent på helgedager og alle røde dager ellers. Vi merket at dette ble for lite å gjøre for oss. Vi har derfor ønsket oss noe mer, spesielt gjennom vinterhalvåret, forteller paret.

 

Mette Rühmann er kunstinteressert og maler også selv. Så kunstutstillinger på kaféveggene er en ting hun ønsker seg i kafeen framover.

Knallstart før jul

Under julegrantenninga 19. november i fjor, åpnet de dørene til sin nye lunsjkafé og kaffebar i Moelv.

– Vi fikk en knallstart, og det var mange folk her helt fram til det kom koronarestriksjoner igjen.  Det har tatt litt tid før det har kommet ordentlig i gang igjen, men nå merker vi at det tar seg veldig opp igjen uke for uke, forteller Morten. Han er i full sving med å forberede en lunsjbestilling med høye karbonadesmørbrød. De satser både på kafegjester og take away/catering.

Det er Morten som er daglig leder og vil styre kafeen på Moelv. Mette tar mer administrativt med regnskap og markedsføring, men hjelper til i kafeen da det behov.

– Det blir for lite med en person og at Morten skal drive her helt alene, derfor er vi nå på jakt etter en ekstrahjelp for å utvide virksomheten.

Påskekos på lørdag

Lørdag inviteres det til bypåske i Moelv og Brumunddal. I Moelv blir det Påskekos på gatetunet. Gatetunet stenges av og fylles med påskestemning. The Sixpence Brothers underholder fra scena, det blir flere boder med utstillere og aktiviteter for store og små både på gatetunet og ellers i byen.

Rühmann’s Cafe, vil være på plass med serveringstilbud på gatetunet på lørdag. Kafeen med en påskeklar uteservering vil selvsagt også være åpen.

– Kom og spis, oppfordrer kafevert Morten.