Nå skal kvinnene feires ei uke til ende

03.03.2022

Tirsdag starter Kvinneuka i Ringsaker. Torsdag er denne gjengen, og flere til, klare til å gjøre ekstra stas på damene med en Damenes Aften i Moelv. (Tekst/foto: Ragnhild Fladsrud)
Tirsdag er det 8. mars og kvinnedagen. I Ringsaker betyr det at ei hel kvinneuke til ettertanke, glede og inspirasjon er i vente!

Ringsaker bibliotek, sammen med lokale krefter fra frivilligheta og handelsnæringa, har satt sammen en skikkelig godtepose av et program med arrangementer spesielt for, med og om damer. Ikke bare for en dag – men ei uke til ende.

Oppstart er selvfølgelig på selveste kvinnedagen tirsdag 8. mars. Deretter går det slag i slag til siste post på programmet tirsdag 15. mars.

Helaften i Moelv

I begge byer trår også handelsbransjen til for å skape ekstra liv i gater og butikker i ei tid på året hvor det ofte er litt stille.

Torsdag 10. mars kan du få en skikkelig helaften i Moelv. Her inviteres det til Damenes aften, Cafèbandet spiller for hatten hos Baker Kristiansen og Feelgood Moelv inviterer til pubkveld. På biblioteket står norsk kvinnehistorie, ledet an av forfatter og journalist Hege Duckert, på programmet.

– Vi er 13 aktører i Moelv som har utvidet åpningstid  denne dagen. Vi har også laget en «trimløype» med et stempelkort der man må innom alle stedene i løpet av torsdagskvelden. Alle som leverer stempelkortet er med i trekningen av et Moelvkort på 2.000 kroner, forteller Lene Jægersborg fra Moelv Handelsstand.

Moteshow, te og bobler

Samme kveld, altså torsdag 10. mars, inviteres det også til moteshow hos Bakeriet i Brumunddal. Her vises vårmote fra ytterst til innerst fra klesbutikken Zaraz og undertøysbutikken Aller Innerst. Sammen har de et viktig budskap: Du er bra nok som du er!

Lørdag kan du fint lage deg ei opplevelsespakke i Brumunddal, om du vil. Her kan du starte ettermiddagen med Afternoon Tea hos Matfatet og runde av med en damekveld med bobler og salat hos Bakeriet i Brumunddal. «Spisepausa» i mellom kan du tilbringe på biblioteket. Her er nemlig Björg Thorhallsdottir på plass med sitt krystallklare budskap: «Fuck Perfect».

 

Kvinneukas program

Ringsaker Bibliotek har i samarbeid med Brumunddal Sanitetsforening, Ring og Moelv Sanitetsforening og Ringsaker Soroptimistklubb, sørget for et rikholdig program for «Kvinneuka». Opplegget støttes også av Likestillingssenteret.

Klare for Kvinneuka 2022: Bak fra v. Anne Margaret Hauge, Mette Westgaard, Møyfrid Skjøstad Hovde, Ann Kathrin Melheim, Else Grosås, Unni Tollan. Foran fra v.: Lene Jægersborg, Heidi Brennodden, Anita Ihle Steen.

Her er en kort oversikt over alt som står på programmet på bibliotekene i Brumunddal og Moelv:

Tirsdag 8. mars: Vi feirer kvinnedagen!

Paroleverksted med elever ved Arbeiderbevegelsens folkehøgskole og lærer, Marit Brandsnes. De har med seg boktrykkpresse og tretyper og hjelper til med å skape og trykke. Her blir det mulighet til å prøve selv. Biblioteket i Moelv.

Mor & Datter-kveld med Ellen og Kjersti Horn. Kristin M. Hauge leder samtalen om forholdet de to imellom, og hvordan livet har vært som kvinner i hver sin generasjon. Biblioteket i Brumunddal.

Onsdag 9. mars:

«Kvinden og hjemmet» – En historisk kvinnesakskveld om Ida og Mina Jensen, søstrene fra Ringsaker som grunnla bladet «Kvinden og Hjemmet» (1888-1947) i Amerika. Servering av tidsriktig mat fra Matfatet. Biblioteket i Brumunddal.

Torsdag 10. mars:

«Norsk kvinnehistorie» – Hege Duckert, som er forfatter av boka «Norsk kvinnehistorie», snakker om hvilke debatter som har gått i norsk offentlighet om kvinners deltakelse i samfunnet, fra 1870-tallet og fram til kvinner fikk stemmerett i 1913. Goro Ree-Lindstad, direktør på Likestillingssenteret, snakker om hva som er status for likestillingen i dag. Biblioteket i Moelv.

Lørdag 12. mars:

 «Fuck Perfect!» med Björg Thorhallsdottir – Björg er kunstner, forfatter, foredragsholder, relasjonsterapeut og Mpower-agent. Hun er kjent for sine vakre bilder fulle av farger og hverdagsfilosofi. I 2022 er hun aktuell med kurskonseptet «Destinasjon glede». Biblioteket i Brumunddal.

Tirsdag 15. mars:

Livserfaringer – Siri Sunde deler erfaringer fra et liv som prest og lesbisk. Hun forbindes ofte med «Siri Sunde-saken», som ble den store prøven for Den norske kirken i spørsmålet om de kunne akseptere prester som levde i homofilt samliv. Biblioteket i Brumunddal.

Mer informasjon om alle arrangementer under kvinneuka i kalenderen vår

Les hva Ringsaker kommune skriver om «Kvinneuka 2022«