Nå skal spisestedene skinne tre dager til ende

14.10.2022

Torsdag klippes pølsesnora for årets Matlystfestival i Brumunddal. Når tusenvis av festivalklare gjester tar turen er det byens spisesteder som er de store stjernene. Av 55 arrangementer ønsker spisestedene velkommen til nærmere 40 av dem.

I ei tid på året hvor det kan være litt stille ved bordene etter sommeren og før julebordsesongen, er Matlystfestivalen er en stor begivenhet for spisestedene i Brumunddal. De ti serveringstedene Bakeriet i Brumunddal, Baker Kristiansen, Riyasat Indian Restaurant, Frøken Pimpernell, Matfatet, City Meet & Eat, Peppes Pizza, Wood Hotel, Pub’n og nykommer God og Mett Gastrobar gleder seg nå til å fylle lokalene gang på gang.

Indisk 17. maistemning

– Vi var med på Matlystfestivalen for første gang i fjor, og det var veldig suksess. Festivalen samler flere tusen mennesker her i Brumunddal, det øker omsetningen og er den store 17. maiferinga for oss. Vi gleder oss veldig. Dette er en anledning til å virkelig å vise hva vi kan lage og servere, så i år vil vi hente fram enda flere spennende og smakfulle retter enn i fjor. Det blir også retter du ikke finner på menyen vår i utgangspunktet, forteller Sarvjit Singh Virk hos Riyasat Indian Restaurant.

Restaurantdriveren som pendler fra Jessheim for å drive restaurant i Brumunddal, varter opp med indiske lunsjopplevelser og festmåltider i år.

LES HISTORIEN: Riyasat Indian Restaurant: Et kongerike av indiske smaker i Brumunddal
(Lenke til Matlystfestivalen.no)

 

Alle får en del av kaka

Leni Bergengen hos Frøken Pimpernell har vært med på Matlystfestivalen siden hun åpnet lunsjkaféen og minikonsertarenaen i 2019.

– Det betyr utrolig mye at vi får være en del av Matlystfestivalen og at det som skjer fordeler seg utover mange ulike arenaer, slik at alle får en del av kaka. Det er viktig både for oss som drivere og lokalbefolkningen. Med folkelivet som festivalen bringer med seg bidrar det til at nye kunder får vite om oss også, sier Leni.

Hun har en klar oppfordring.

– Nå er det viktigere enn noen gang at folk bruker de små lokale plassene slik at de overlever. Om vi ikke hjelper hverandre nå, vil vi ikke lenger ha et levende Brumunddal sentrum, oppfordrer kafedriveren, som nærmer seg fullsatt for alle sine elleville, nære og tilbakelente arrangementer på den intime konsertscena i kafelokalet under festivalen.

LES HISTOIREN: Ellevilt, nært og tilbakelent hos Frøken Pimpernell
(Lenke til Matlystfestivalen.no)

 

Kort reisevei til spansk feriestemning

Etter fem år har Pinchos Fiesta har blitt en populær tradisjon hos tapasrestauranten i Brumunddal under Matlystfestivalen. Terje Stenersen og Mette Storsveen gleder seg til å bringe spansk feriestemning til mørke oktoberkvelder for femte gang.

– Hva er Pinchos Fiesta, egentlig?

– Det er rett og slett en fest med spansk musikk med spansk mat til. Her blir man servert mange små retter litt og litt og spiser over flere timer. Det kan være fra 9 til 14 retter i løpet av kvelden, så man blir god og mett. Forrige matlystfestival hadde vi 12 retter, forteller Mette, og beskriver en pulserende kveld hvor det er skikkelig moro å jobbe.

LES HISTORIEN: City Meet & Eat bringer Spania til Brumunddal
(Lenke til Matlystfestivalen.no)

 

 

Mye å by på

Sissel Olsen hos håndverksbakeriet på torget stiller med både morgenkåpe, tørre vafler, mårråskaffe, øl og akevitt når Bakeriet i Brumunddal er klar for sin femte av fem mulige matlystfestivaler.  Sissel har vært ansiktet utad for bakeriet på torget i Brumunddal siden det åpnet i 2013.

– Alt startet jo etter at Brumunddal fikk bystatus i 2010. Det var et stort engasjement og mye spennende utvikling, og dette gjør at vi har ganske så mye å by på i Brumunddal i dag, sier Sissel.

LES OGSÅ: Mor torget er festivalklar for femte gang
(Lenke til Matlystfestivalen.no)

Barn og unge

Nora Krogh hos Peppes Pizza satser på barn og ungdom under festivalen. Lørdag varter de opp med Barnas Peppes med pizzasteking i vedfyrt pizzaovn. Her må man melde seg på til tre ulike tidspunkter gjennom dagen.

– Matlystfestivalen er noe jeg synes det er viktig at vi er med på. Og selv om vi ikke er de med flest arrangementer er det en av de bedre helgene vi har i løpet av et år. Folk er ute og spiser og koser seg, og benytter seg av alt som skjer i byen, smiler hun.

LES OGSÅ: Peppes Pizza- Pizza til barn og ungdom
(Lenke til Matlystfestivalen.no)

Unike baksteprodukter

Også Baker Kristiansen er det flere ting på plakaten. Tradisjonsbakeriet går gjerne nye veger og knytter til seg lokale produsenter for å skape unike lokale produkter. Torsdag munner dette ut i en brøddag hvor det også bli kornprat med melprodusentene Heidi Hemstad fra Ousdal Gård på Nes og Arne Bøhmer fra Norsk Mel i Furnesåsen.

LES OGSÅ: Baker Kristiansen -En brødhistorie fra åker til fjøl i Ringsaker
(Lenke til Matlystfestivalen.no)

 

Vise bredde og mangfold

At byens spisesteder er sterkt representert under Matlystfestivalen, er på ingen måte tilfeldig.

– For Ringsaker kommune handler Matlystfestivalen om å bygge destinasjonen Brumunddal og få vist fram mangfoldet av spisesteder vi har her, sier festivalsjef Monica Østenheden i Ringsaker kommune.

– Hvilke tilbakemeldinger får du fra serveringsstedene?

– Tilbakemeldingene er unisone, Matlystfestivalen er kjempeviktig for dem. Dette er ei helg med utelukkende fulle hus i ei tid på høsten hvor det er litt stille. Foruten å være et viktig tilskudd til økonomien, gir festivalen inspirasjon og mulighet til å teste ut nye konsepter. Ta for eksempel Afternoon tea på Matfatet. Dette startet som en del av Matlyst, og er nå et arrangement som gjennomføres ellers i året også. Helt siden starten har det vært et mantra at spisestedene skal være seg sjøl og rett og slett vise fram hva de er gode på og ikke bryte med det de gjør ellers i  året. Denne gjengen er dyktige kokker og et fantastisk vertskap 365 dager i året, så det du opplever under festivalen skal du også kunne oppleve i januar eller juni, sier Monica, og legger til at festivalen bidrar til bedre samarbeid og kjennskap til hverandres tilbud spisestedene i mellom.

LES OGSÅ: Matfatet – Teselskap á la slottet
(Lenke til Matlystfestivalen.no)

Fullt program og informasjon om billetter og bordbestilling finner du på matlystfestivalen.no.