Sommervikar Thea (17) fikser baksten helt alene

01.07.2022

Sommervikar og bakertalent Thea Kristine Toresen-Lund (17) fikser all bakst hos Bakeriet i Brumunddal alene i tre uker. (Tekst og foto: Ragnhild Fladsrud)
Thea Kristine Toresen-Lund er nok en sommervikar litt utenom det vanlige. I tre uker fikser den nybakte 17-åringen all baksteproduksjon hos Bakeriet i Brumunddal. Helt alene.

Nesningen Thea Kristine Toresen-Lund har nettopp fylt 17 år og er ferdig med det første året på mat- og restaurantfag ved Storhamar videregående skole på Hamar. Vi møter henne ved bakstebordet i  Bakeriet i Brumunddal, hvor hun høster godord fra Sissel Olsen.

– Thea er et unikum som vi setter stor pris på å ha her hos oss. Hun er et skikkelig bakertalent,  sier Sissel om ungjenta som kom inn som sommervikar til bakeriet i fjor. Da hadde hun akkurat fylt 16.

Tre uker alene som baker

– Da jeg begynte her i fjor jobbet jeg foran med salg og servering. I fjor høst begynte jeg på matfaglinja på Storhamar og fikk fortsette med utplassering som baker her hver onsdag gjennom hele skoleåret. Nå er jeg sommervikar i produksjonen, smiler Thea.

17-årignen bærer i disse dager et stor ansvar på sine skuldre. Mens den faste bakeren har ferie er det nemlig Thea som helt alene styrer all produksjon til bakeriets tre utsalg i tre uker.

– Her er det jeg har produsert i dag. Jeg har produksjonslister som jeg følger så det går veldig bra, sier Thea rolig og sindig.

 

Thea Kristine Toresen-Lund med det meste av en dags produksjon til tre utsalg.

Innlandsmester og 4. plass i NM

Thea er et bakertalent som også har gjort seg bemerket på skolen det siste året. I mars vant hun Innlandsmesterskapet i kategorien bakerifag, noe som brakte henne videre til NM-deltakelse i Tønsberg i april. Her fikk hun en flott fjerde plass.

– Det er jeg veldig fornøyd med. Jeg konkurrerte da bare mot andreklassinger og jeg gikk jo bare på første året selv. Jeg fikk lov til å bli med fordi det ikke var noen andreklassinger som ønsket å delta fra Storhamar, forteller hun.

750 middelalderbrød

Thea trives godt med oppgavene og det store ansvaret hun får. En jobb hun har og løst med glans, var bakst av 750 brød til middelalderfestivalen på Hamar nylig. En baksteoppgave som stilte høye krav til surdeigsferdigheter og riktige urtekrydderier.

– Jeg synes det er artig å ha ansvar for hele produksjonen og trives kjempegodt med å jobbe her. Det er et bra miljø med greie folk og jeg får så mange fine tilbakemeldinger, sier ungjenta. Etter tre uker som bakerisjef, venter ei ferieuke, før hun fortsetter sommerjobbinga i noen uker til. Men, ikke helt alene da.

Har funnet sitt drømmeyrke

Hun er ikke er i tvil om annet enn at hun har funnet sitt drømmeyrke.

– Jeg hadde først tenkt at jeg ville bli lærer, men da hadde det jo blitt skole hele tida, og det hadde jeg jo ikke lyst til, sier hun og ler.

I jakten på veien videre etter ungdomsskolen kom 10. klassingen Thea på at hun alltid hadde likt å bake. Hun ville bli baker. Nå er drømmen å kanskje kunne drive et eget bakeri en dag.

At hun allerede er på god vei er det ingen tvil om.