Til fjells med nybakt brød, kanelknuter og napoleon

18.02.2022

Med egen bakeribil bringer Trude Bergundhaugen og Marius Holte populær tradisjonsbakst til fjells på Sjusjøen. (Tekst og foto: Ragnhild Fladsrud)
Lukta av nybakt brød bærer ikke fra Moelv til Sjusjøen, men det har Baker Kristiansen funnet en løsning på. Med egen bakeribil bringes lokal tradisjonsbakst fra by til fjell. Og, det frister!

Vi møtes uten for en mattlakkert svart Nissan Interstar med gullskrift i Moelv sentrum. I fjor rullet 2008-modellen vekk fra supper og grøt i Rogaland til brød, kanelknuter og napoleonskaker i Innlandet.

Tradsisjonsbakst til fjells

Baker Kristiansen, tradisjonsbakeriet i Moelv med fartstid tilbake til 1919, ville bokstavelig talt  kjøre nye veier for å nå nye kundegrupper med bakerivarene sine.

– Vi startet opp med bakeribilen vår på Sjusjøen i fjor vinter, forteller eier Trude Bergundhaugen. Å bringe kortreiste og lokale bakerivarer til fjells i Norges største hyttekommune var en viktig nysatsning.

– Sjusjøen er jo landets største hytteby, og det finnes ikke noe eget bakeri her i dag. Vi ønsket å nå ut til et stort og viktig marked for oss, men hadde ikke mulighet til å etablere et eget bakeri med utsalg på fjellet. Vi bestemte oss derfor for å bringe varene til fjells med vår egen bakeribil, forteller hun.

Fra oppstarten i vinterferien til senhøsten i fjor var bakeribilen et fast lørdagsinnslag utenfor Kiwi Sjusjøen.

– Det har gått veldig bra, og det har vært et populært tilbud. Mange vil gjerne ha med seg et nybakt brød til frokosten, og på fine turdager går det skikkelig unna med kanelknuter, sier Bergundhaugen. Hun kan fortelle at satsningen allerede har gitt bakeriet et nytt bein å stå på. Den har også gitt en ny arbeidsplass.

Bakeribilsjåfør Marius Holte (22) gleder seg til ny sesong bak rattet i bakeribilen. I år blir det to turer i uka til Sjusjøen med tradisjonsbakst bak i bilen.

Fast bakeribilsjåfør

Marius Holte (22) er ansatt i deltidsstilling som fast sjåfør og selger for bakeribilen. Nå har han satt nøkkelen i tenninga for en ny sesong på veien med bakevarer.

– Fremover vil vi være på Sjusjøen hver fredag og lørdag, forteller 22-åringen, som trives godt som bakeribilsjåfør.

– Det er den beste jobben jeg har hatt så langt, uten tvil. Jeg trives kjempegodt, forteller den unge herremannen fra Næroset.

Av litt artige historier kan han fortelle at de også har nådd ei litt ullen kundegruppe med noe dårlig betalingsevne på Sjusjøen.

– Jeg har måtte jage bort sau, som ville spise opp bakevarene vi hadde lagt ut på et bord utenfor bilen, ler 22-åringen.

- Dette er helt klart den beste jobben jeg har hatt så langt, sier Marius Holte, som slo til og vant frem når det lokale tradisjonsbakeriet søkte bakeribilsjåfør i fjor.

Dobler innsatsen

Det har gått såpass bra at bakeriet i Moelv nå dobler innsatsen med to faste dager for bakeribilen på Sjusjøen. De er i gang, og i morgen lørdag vil bli å finne på Ringsakerdagen på Sjusjølunga på Sjusjøen.

– Vi har fått nye steder å stå i år, så fremover er vi å finne ved hytteutleia på Naterudstilen på fredager, mens på lørdager har vi fått en ny plass litt lenger ned i sentrum på Sjusjøen, forteller Bergundhaugen.

I tillegg til fjellsatsninga har de også faste dager hvor de tar turen til Biri og Stange. Her blir det oppstart etter vinterferieuka i Ringsaker.

Tradisjonsbakeriet har satt noen klare kjøreregler i satsninga si.

– Vi er opptatt av at vi ikke skal tråkke andre på tærne, slik at vi er tilstede der hvor det ikke finnes et eget bakeritilbud fra før, sier bakerieieren.

Ferk brødbakst slår godt an hos mange hytteeiere på Sjusjøen.

Ringsakerdag i fjellet

I morgen, lørdag 19. februar, er det Ringsakerdag på Sjusjøen. Ringsaksokninger fra mange leire tar da turen til fjells for å vise seg fram for fjellfolket.

– Hvorfor satser Ringsaker kommune på en slik dag i fjellet, markedssjef Bjørg Mykløy?

– Det gjør vi fordi vi er glad i hyttefolket og vil at hyttefolket skal være glade i Ringsaker også.  De er viktige deltidsinnbyggere som tilbringer store deler av fritida si og besøker kommunen vår året rundt. Vi ønsker å knytte et tettere bånd, og vil gjerne at de skal bli bedre kjent med og ta i bruk det vi har av opplevelser, handelstilbud og alt av stort og smått vi har å by på, sier Mykløy.

– Er det noe spesielt du vil trekke fram?

– Vi har så mye fint å by på. I Brumunddal og Moelv har vi to flotte byer med gode handelstilbud. Vi har opplevelsestilbud som Prøysenhuset og gode reiselivstilbud på Nes og Helgøya. Og vi har Mjøsparken i Brumunddal. Vi har virkelig opplevelser for en hver smak, enten man er ung eller gammel, liker det fartsfylt, vil slappe av eller nyte god mat, sier markedssjefen.

Klesbutikken Spor1 Moelv er også klare for en tur til fjells på Ringsakerdagen i helga. - Vi ønsker å vise oss fram, sier Guro Eikrem, t.h og Brita Borgen.

Viktig å vise seg fram

– Vi synes Ringsakerdag i fjellet er et artig påfunn. For vår del handler det om å vise oss fram for hyttefolket og at de kan få se hva som finnes i områdene rundt Sjusjøen også, sier Trude Bergundhaugen. Hun håper selvsagt at dette også vil bidra til at flere tar en utflukt fra fjellet ned til byene i Ringsaker.

Klesbutikken Spor1 Moelv tar også turen fjells i helga.

– Vi ønsker å være med på dette for å vise oss frem og få promotert butikken og nettbutikken vår, sier Guro Eikrem, som har et bredt tilbud som favner om både barn, dame og herre.

– Vi stiller med både Reimadresser og god ull for de små, og annet som passer for båre små og store når man er på fjellet, fortelles det.