Tre dyrevenner med populær dyrebutikk i Moelv

29.04.2022

Jacqueline Bergsmark, Catrine Eriksen og Linda Økseter Bøhle gikk for drømmen og startet dyrebutikk i Moelv. Hundene Midna, t.v, Porsh, Nobi, Hera og Fryd.(Tekst og foto: Ragnhild Fladsrud)
Tre dyrevenner satset og startet dyrebutikk i Moelv når det så som mørkest ut. Nå er det langt lysere tider.

Linda Økseter Bøhle (29), Catrine Eriksen (36) og Jacqueline Bergsmark (36) er tre tøffe damer som så muligheter i koronamørket våren 2020. To var permitterte fra jobben sin, den tredje ufør med en arv hun hadde lyst til å investere.

De bestemte seg for å realisere drømmen om å starte dyrebutikk. 13. august samme år åpnet de dørene til Pets Moelv.

– Vi valgte Moelv da det er midt i alt og det var ikke noe tilsvarende tilbud her fra før. Vi har blitt veldig godt mottatt, forteller hovedeier Jacqueline.

Ufør i ung alder

Før vi starter intervjuet trenger Jaqueline et sted å sette seg ned, og vi benker oss til rundt kloklippbordet i butikken. Det er ikke mulig å se at det feiler den blide 36-årigen noe som helst, men Jaqueline er ufør. For seks år siden var det bråstopp. Hun var bare 29 år, og ble satt fullstendig på sidelinja med kronisk utmattelsessyndrom (ME).

– Jeg har ladet opp i fire dager til i dag, sier hun kvikt etterfulgt av et godt smil. Hun vet hva som venter i etterkant. Det vil bli noen dager rett ut for å hente seg inn igjen.

 

Jacqueline Bergsmark er hovedeier i Pets Moelv. I en hverdag som ufør ble butikken redningen som gir en viktig tilhørighet i samfunnet igjen.

– Hva betyr den nye dyrebutikken for deg?

– Det har vært en redning for meg. Nå har jeg en tilhørighet igjen. I stedet for å bare ligge der, kan jeg nå jobbe fra senga når jeg kan og har noe å gå til. Det betyr så mye for verdigheten å ha et sted å høre til, sier Jacqueline, som er hovedeieren av dyrebutikken i Moelv.

Med sin egen erfaring med å havne helt utenfor arbeidslivet, er arbeidstrening i samarbeid med NAV en viktig satsning for dyrebutikken.

– Vi ønsker å kunne gi folk som er i samme situasjon som meg selv, litt hjelp på vegen, sier Jacqueline, som bærer håpet om at hun en dag vil kunne komme tilbake til arbeidslivet for fullt.

Fra «Granka» til operahund

De tre butikkdriverne er alle innflyttere. Øyerjenta Linda bor i Moelv, mens Catrine og Jacqueline fra Rælingen og Lørenskog, valgte seg Biri da de ville bort fra bylivet i Oslo. Hundeinteressen er spesielt stor, til sammen har de tre dyrevennene seks hunder.

– Min første hund var nok tidenes største bestikkelse, smiler Linda som er assisterende daglig leder i butikkdrifta.

Bestikkelser måtte nemlig til for å få 16-årige Linda med hjem fra Gran Canaria, hvor hun, mamma og søstera skulle bo et år. En tidligere hjemreise falt ikke i god jord hos ungjenta.

– Jeg trivdes så godt og ville ikke dra. For å få med meg med hjem fikk jeg innvilget ønsket om å få hund, smiler hun.

 

Linda Økseter Bøhles første hund Mike ble til slutt operastjerne. Hva som er i vente for Hera, t.v og Fryd er uvisst.

Hjemme igjen fikk hun som lovet sin første pelskledde venn. Mike. Blandingshunden som da var et par år gammel, kunne ingenting.

Men, med Lindas interesse for å lære Mike triks og lydighet ble han til slutt en liten sirkusartist og en lokal hundestjerne.

– I 2015 fikk han rollen som operahund, i Ringsakeroperaens oppsetning av Carmen, smiler Linda, som måtte ta farvel med sin følgesvenn for et par år siden. Nå har hun to nye hunder Hera og Fryd på tre og fem år.

Se operahunden Mike i artikkel fra Ringsaker Blad i 2015 (ABO)

Kloklipp og pelsstell

Samlinga rundt kloklippbordet må avsluttes. En viktig kloklippgjest har dukket opp til avtalt tid. Linda finner fram godtetuba. Hunden Rakel (1 1/2) slikker i vei, mens Catrine klipper klør med stødig hånd. Det er mange som tar turen innom for kloklipp og pelsstell. Dette har blitt mer og mer populært, fortelles det.

– Nå ringer det i et kjør, fra en dag i uka har har vi nå økt til tre dager i uka med avtaler, forteller daglig leder Catrine, som har travle dager i den enkle velværeavdelinga i kjelleren.

 

 

Hunden Rakel er innom og med godtetuba på plass er det null stress med kloklipp hos Linda og Catrine.

Vil gjerne nå fjellfolket

Moelvs nye dyrebutikken har hatt en god start, med topp ti-plasseringer på omsetningslista blant de over 30 butikkene i Pets-kjeden.

De tre jentene har utvilsomt fått et godt grep om lokalbefolkningen, men de vil gjerne være der for dyrevenner til fjells på Sjusjøen også. Derfor tilbyr de hjemlevering til både hus og hytter i området. Butikken har et bredt utvalg av fôr og utstyr til hund, katt og smågnagere.

– Dyrevelferd er viktig for oss, og for hund satser vi spesielt på å ha et godt utvalg av utstyr, slik at du kan være aktiv med hunden din, sier Jacqueline.

Dyrebutikkeierne har også dratt i gang et lavterskeltilbud med fellesturer for hund og hundeeiere i Moelv. Dette skjer annenhver onsdag, og legges ut som egne arrangementer hos Pets Moelv på Facebook.

– Vi ønsker også å få til flere hunderelaterte arrangementer etter hvert, sier Catrine.

De har også lansert egen nettbutikk.

 

- Vi har et bredt utvalg av fôr og utstyr til hund, katt og smågnagere, forteller Catrine Eriksen. Rottene var av det beskjedne slaget og ønsket ikke å stille opp på bildet.