Vil vokse fra systue til mikrofabrikk i Parkgården

09.12.2022

Med flyttinga til Parkgården får Trine Marie Hovind i Arvesøm & Evig din en større systue som kan gi et lavterskel jobbmulighet for opp til åtte personer. Hun vil også starte mikrofabrikk. (Tekst og foto: Hemefra)
Trine Marie Hovind i Arvesøm & Evig din har flyttet til Parkgården. Her blir det både utvidet butikkdrift og større systue. Hun har også store planer om en mikrofabrikk i Brumunddal.

– Den viktigste grunnen til at vi har flyttet inn her i Parkgården, var et stort behov for større plass til systue. Vi har så stor pågang og det ble for trangt. Vi måtte ta i bruk plassen vi hadde med både gangen, deler av kjøkkenet og kjelleren i de gamle lokalene, foteller Trine Marie Hovind, som åpnet butikken Arvesøm & Evig din i gågata i Brumunddal i 2021.

Skal videreføre Kokoro

Nå har hun vært på flyttefot og er på plass i kjøpesenteret Parkgården i Brumunddal. I butikklokalene er bunader, brude- og festkjoler, klær og interiør fra klesbutikken Kokoro i skjønn forening. Videre drift av Kokoro, som startet opp her for et drøyt år siden, er en del av pakka.

– Vi vil nå prøve å videreføre alt som er her, forteller Hovind, som hadde første dag i de nye lokalene 24. november.

– For oss har det vært et ønske å finne en løsning slik at Kokoro kan leve videre, med en eier som kan jobbe mer aktivt med å videreføre ideen og den gode mottakelsen butikken har fått, sier tidligere eier Robert Krokengen, som var hovedeier av butikkonseptet sammen med Leif Atle Viken.

Vil starte mikrofabrikk

I tillegg til overtakelsen av butikklokalene, har den nyinnflyttede butikken fått ei større systue på 150 kvadratmeter i andre etasje på kjøpesenteret. Dette var helt klart tunga på vektskåla for flyttinga, og et viktig steg på vegen for å realisere en drøm som har godt fotfeste hos butikkdriveren som bor på Tretten.

– Jeg vil starte en mikrofabrikk i Brumunddal, forteller Hovind. Dette mener hun vil gi flere muligheter enn ei ny stor systue, hvor det stilles krav til alle kan mye om alt.

– I en mikrofabrikk kan man ha stasjonsarbeid med ulike type oppgaver. Dette gjør at det egner seg godt som et lavterskeltilbud jobbmessig. Det vil også gjøre det mulig for oss å påta oss større og alle typer sømoppdrag, forteller Hovind.

I første om gang er det ei systue som vil komme på plass i Parkgården, så  vil det være muligheter for vokse til en større mikrofabrikk etter hvert.

– I lokalet vi har nå vil det bli fem industrisymaskiner, samt broderingsbord. Vi vil ha kapasitet på åtte personer i den nye systua her, forteller Hovind.

Lavterskel jobbtilbud

Butikkdriveren har vært i sving med et lavterskel jobbtilbud en stund allerede.

– Akkurat nå har jeg tre personer som syr, og en fjerde på vei. Vi er nå på jakt etter en person med svennebrev i syfaget som kan lede systua. Tanken er en oppstart med ei stilling to dager i uka med utvidelse til full stilling etter hvert, sier Hovind.

Selv vil ha hovedansvaret i butikken.

– Jeg vil lede den daglige butikkdrifta enn så lenge i påvente av ny daglig leder. Dette er en venninne av meg som kommer flyttende fra Hallingdal og vil være klar fra februar, forteller Hovind, og legger til at hun etter dette i større grad vil bli ei «kontorrotte» som skal styre og planlegge drifta.

 

Hadiya Ahmad, t.h og Saffia Haidari er glade for jobbtilbudet de har hos Trine Marie Hovind i Arvesøm & Evig din. De er nå i gang med femårig utdanning for å bli bunadtilvirkere. Det er gull verdt.

Utdanner seg til bunadsyersker

Den nye systua er ikke helt klar til oppstart, og Hadiya Ahmad og Saffia Haidari runder av ryddejobben på lageret for dagen.

– Jeg har sydd mye i hjemlandet mitt Afghanistan, forteller Saffia, som sammen med Hadiya er godt i gang med å finne sin yrkesvei i Norge.

– Saffia og Hadiya skal bli bunadtilvirkere. De er nå i startgropa for et femårig utdanningsløp frem til svennebrev. Nå har de lært seg å brodere bunader, forteller Hovind. De to damene er på arbeidstiltak og språktrening gjennom NAV.

De er gull verdt.

– Det er underskudd på folk som syr, og søm er et nærmest utdødd nisjefag. Det er mange som kan sy, men ikke har tro på at de er gode nok til ha det som jobb, sier Hovind, som stiftet bekjentskap med sin første synål da hun var tre år gammel.

Siden har søm, synåler og symaskiner vært faste følgesvenner. Bunader og bunadsøm står hennes hjerte nær. Det er varig. Det er unikt. Det er særegent.

Hovind startet opp egen virksomhet på Tretten i 2016.  Da hadde hun stått utenfor arbeidslivet i to tiår etter skadene hun fikk i en bilulykke som 23-åring i 1995. I 2018 flyttet hun inn på Strandtorget på Lillehammer, hvor hun utvidet med brudesalong i 2019.  I 2021 åpnet hun butikkdøra i Brumunddal.

– Jeg har selv vært stemplet som «ikke ansettelsesbar». Derfor er dette å kunne gi et lavterskel jobbtilbud så viktig for meg. Vi kan alle få til og duge til noe, mener Hovind.

Viktig med gjenbruk

Det er også en en annen ting får engasjementet til å gnistre i øynene til Hovind. Gjenbruk.

– Jeg mener vi skulle hatt et tekstilgjenvinningsanlegg her, sier Hovind, som gjerne ville sett at Brumunddal ble en litt større flekk på kartet på dette området.

– Vi er storforbrukere av klær i Norge. Derfor mener jeg at vi må ta vår del av ansvaret med tanke på det grønne skiftet. Vi er flinke til å samle inn tekstiler til både UFF og Fretex, men bare en liten del av dette går til ombruk. Resten blir sent til utlandet, eller i verste fall kastet, brent eller gravd ned. Tekstil er en enorm ressurs så hvorfor kan vi ikke bruke den selv, sier Hovind.