Fem tips til pynting av festbordet

22.12.2021

Få fem tips til pynt av festbordet til jul og nyttår. Juletrepynt kan da pynte både tre, bord og asjett. (Foto: Ragnhild Fladsrud)
Trenger du litt inspirasjon, tips og råd til festbordet? Innsia i Moelv, deler sine fem beste tips for festbordet til jul og nyttår.

Snart skal julefreden senke seg. Vi tar finstasen på og setter oss ned ved et festpyntet bord, slik det skal være på julaften. I ei jul som kan bli litt annerledes enn den pleier, trenger vi kanskje å gjøre ramma litt ekstra koselig, enten vi er veldig få eller om vi er så mange vi har lov til.

Så, hvordan pynter vi festbordet til jul- og nyttårsaften?

Fra rødt til duse toner av brunt og rosa

Hos Lene Bergo i interiørbutikken Innsia i Moelv, som nylig vant Moelvs første kåring av årets julevindu, er et festdekket bord selvsagt på plass.

– Det skal være rødt til jul ja, sier Bergo som altså velger seg den tradisjonelle rødpyntede jula når festbordet skal pyntes. Ofte med hvit duk som utgangspunkt, men for borddekkinga i butikken er også duken rød i år. Her er en en stil som passer godt både hjemme og på hytta.

– Jeg skulle gjerne ha gjort litt mer her, som å vise hvordan man kan pynte fra taket over bordet også, men det har det ikke blitt tid til i år, smiler hun.

Mange sverger til de tradisjonelle julefargene. I tillegg er det en klar trend at pynten av festbordet til juleaften og hjemmet for øvrig, går hånd i hånd med de populære duse jordtonene i brunt, rosa og ferskenfarger.

Lene Bergo på Innsia er klar når hun gir sine fem viktigste tips til pynting av festbordet. Det skal bugne.

Julebordet skal bugne

Hvis du ønsker deg et veldig enkelt og minimalistisk pyntet festbord, har du kommet til feil sted.

– Jeg mener det er «more is more», som gjelder når festbordet skal pyntes, er Bergos klare mening før hun gir sine fem råd for pyntinga av julebordet.

  1. Hent inn naturelementer som granbar, kvister, kongler eller mose som basis. Tenk en trekant med det høyeste punktet på midten og pynt deg utover derfra.
  2. Glitter og glam hører med – og dette kanskje litt ekstra viktig til jul i år.
  3. Det skal bugne. Bruk masse glass og bygg lag på lag med bordbrikke, dekketallerken og servise.
  4. Få på finduken, og velg stoffservietter og bruk gjerne serviettringer for å få den ekstra eksklusive følelsen
  5. Rikelig med levende lys.

Og hvordan enkelt lage et nyttårsbord med utgangspunkt i julebordet. Det kan være så enkelt som å bytte farge på lys og bytte ut noen av de meste julete elementene, er Bergos anbefaling.

På det festpyntede julebordet hos Innsia er dekorelementene selvsagt hentet fra egen butikk, mens servise og glass  følger av godt naboskap med Gullsmed Lene Jægersborg, som er forhandler av Rosendahl-servise og glass. Produktene i denne artikkelen er dessverre ikke tilgjengelige i nettbutikkene deres på nåværende tidspunkt.

Julepyntet bord som gir fin julestemning både hjemme og på hytta.

Inspirert til å pynte nyttårsbordet

Med nyervervet inspirasjon dro Hemefras skribent hjemover for å se hva hun kunne få til av et festpyntet nyttårsbord av det hun hadde i hus av gammel, ny og hjemmelaget pynt.

Utgangspunktet ble stokk drivved vellagret i kjelleren, pyntet med en granbarlenke i plast av hensyn til allergiske gjester. Denne ble også pimpet opp med en enkel lyslenke. Av dekor kom mintgrønne julekuler, som ikke har fått innpass på et rødt og sølvpyntet juletr, endelig til sin rett på bordet, sammen med noen kongler, hjemmelaget pynt og annen pynt med en plass i hjertet.

Nyinnkjøpte glitrende papirstjerner sørger for glitter og glam, sammen med lange hvite lys, lysestaker og  telysholdere. Og jammen dukket det ikke opp noen «Grevinnen og hovmesteren»-servietter også.

Så da kan vi vel kanskje si Godt nyttår også?

Hemefras skribent ble inspirert til å teste ut rådene, for et festpyntet nyttårsbord.