Lenes «gullkønn» trenger et skikkelig gullkorn

18.08.2023

Gullsmed Lene Jægersborg er i gang med kornproduksjon til Innlandsmarkedet. Nå trenger hun din hjelp, med gullkorn i ord (Tekst og foto: Ragnhild Fladsrud)
Gullsmed Lene Jægersborg har startet kornproduksjon foran årets Innlandsmarked i Moelv. Men, Lene trenger hjelp. Med et ekte "gullkønn" trenger hun et nemlig et skikkelig gullkorn fra deg!

– Dette gullkønnet ble født til Innlandsmarkedet i 2017, hvor temaet var korn, forteller Lene Jægersborg. Den lokale gullsmeden i Moelv har det med å trylle fram litt av hvert for å hedre byen og lokalmiljøet hun hører til i. Ringingen har laget både møllehjul og altså korn i gull.

Kornete barndom

Kornavlingene i gull har ikke vært så store de siste årene, men nå vil Lene børste støvet av «gullkønnet» sitt.

-Nå er det matglede og ikke korn som er tema for årets Innlandsmarked, men jeg synes det er en fin anledning likevel, sier Lene.

Og tar vi turen tilbake til Lenes barndom, var korn definitivt kimen til matglede for ei småjinte på Ring.

– Jeg var så vænnug at jeg åt kaku til ælt, smiler Lene. Og for den som kanskje ramler av på dialekta her: Lene var litt kresen så hun spiste og brød til alt. Potet var helt uaktuelt, så da ble det brødskive med skinkesteik og saus, da.

– Je ær itte like vænnug nå lenger, altså, presiserer gullsmeden, som etter hvert har fått et langt mer kjærlig forhold til poteten. Bare så det er sagt.

 

Lene Jægersborg hedrer gjerne hjemstedet sitt med unike smykker. Nå blåser hun liv i et "gullkønn" fra 2017.

Et gullkorn til «gullkønnet»

-«Gullkønnet» er en litt kjent hemmelighet, som nok er mer hemmelig enn kjent, sier Lene. Hun er nå igang med en mini-avling for de som skulle få lyst på et korn i gull den nærmeste tida.

Først og fremst søker hun nå lokalbefolkninga eller andre lokalpatrioters hjelp, for å få hele smykkepakka si på plass.

-Jeg ønsker meg et artig og spenstig gullkorn, som kan stå skrevet i en liten folder som følger med smykket. Det bør ikke være veldig langt, et par små linjer eller en setning. Det kan være et sitat som det er lov å bruke eller du kan dikte det selv, oppfordrer Lene. Dette må være et gullkorn som passer til smykket, lokalmiljøet vårt og aller helst Moelv i nåtid eller fortid, sier gullsmeden.

Hun har selvsagt fundert litt selv og har også utfordret noen kreative sjeler i lokalmiljøet. Foreløpig har taushet vært gull.

Lene ønsker seg et artig og spenstig gullkorn med lokal forankring til "gullkønnet" sitt.

Gullkorn-konkurranse

Så, er du av dem som ikke sliter med korntørke på ordfronten, er dette en god mulighet til å skinne litt ekstra.

– Jeg har laget en konkurranse og neste lørdag under Innlandsmarkedet vil vinner-gullkornet få   et «gullkønn»-smykke i premie. Så her er det bare å hive seg på, smiler Lene, som håper mange legger hodet i bløt og lar gullkornet svelle.

Hun kan ikke utelukke at hun tar med seg flere gullkorn videre om tilgangen skulle blir riktig god. Da vil det bli trukket en vinner blant disse. Skulle hun ikke sitte igjen med noen klare vinnere – vil det likevel bli en trekning blant alle som har deltatt. Så, gevinst vil det bli!

-Gullkornet kan sendes inn på epost, som melding på vår Facebook og Instagram eller ved å stikke innom butikken. Det er viktig at jeg får navn og telefonnummer for å kontakte vinner, sier Lene.

OPPDATERT: Konkurransen ble gjennomført i forbindelse med Innlandsmarkedet, så denne er avsluttet og vinner er kåret. Men, skulle du sitte på et knakende godt gullkorn – så kan du gjerne ta kontakt med gullsmeden i byen vår.

Et gullkorn av ei helg

25. og 26. august er det altså  duket og klart for 2023-versjonen av Innlandsmarkedet i Moelv.

-Dette blir tidenes Innlandsmarket. Dette blir eneste stort gullkorn både med matglede og fokus på det vi har lokalt som en viktig jordbrukskommune. I tillegg blir det mye «gørfrakk» musikalsk underholdning, mener butikkdriver Jægersborg.

For det er ei gullrekke av av lokale og nasjonale artister – og selvsagt en traktorparade, som støtter oppunder matgleden under årets Innlandsmarked. Hit kommer YouTube-legende Kong Halvor med grafittishow, Cafebandet spiller i flere omganger før fredagskvelden rundes av med gratiskonsert med Harry Hoovers.

Bygdeungdommene på laget

-Vi er så glade for å ha fått med oss Ringsaker Bygdeungdomslag på laget i år.  De har vært med i planlegginga og er med og arrangerer konserten med Harry Hoovers på fredag. Vi ønsker jo å ha de med enda mer, for å satse enda mer på ungdom under Innlandsmarkedet. Bygdeungdomslaget vet hva ungdommene ønsker, sier Janne Hemma i Moelv Handelsstands Forening.

Lørdag starter Ulf Storbekk og Rune Holme dagen med konsert hos Baker Kristiansen, mens amerikaneren Ry Bradley kommer på scena på Herredshusplassen.

– Noe som ikke har kommet på plass i programmet enda er at det også vil bli konsert med Pusen & Påsan, som vil underholde med en halvannen times konsert på Gatetunet klokka 14.00 på lørdag, informerer Janne. Duoen består av Runar Myhrer og Renate Hauge-Nilsen.

Og til kvelds kommer selve rosinen i pølsa, med festkonsert med deLillos på Herredshusplassen godt oppvarmet av lokale stjerner i Sonic Debris.

Kokk, potet og politikk

Det vil også være mye annet å glede seg til, de to dagene det står på.

-Vi har oppfordret til aktiviteter og gode tilbud i butikkene. Noen av butikkene vil også trekke ut med boder, så her blir det liv i gata med butikker, politiske partier, foreninger og eksterne utstillere, forteller Janne. Både Martinsen Blomster og Floriss er blant butikkene som vil få det til å blomstre litt ekstra i gata. Også Gausdal Landhandleri – som har fått en hjertelig velkomst tilbake i Moelv – viser seg fram i sentrum disse dagene.

Kvalifisering til NM i potetskrelling og besøk av landslagskokken Tore Stalsberg er annet matnyttig som er i vente. Og, med valg rundt hjørnet, inviteres det til politisk debatt. Her ventes det nok at det kanskje kan bli hett fra scena og at debattleder Gaute Freng vil få nok å henge fingrene i.

Og som alltid er det et eget Barnas Innlandsmarked med masse aktiviteter for de små.

Innlandsmarkedet er en mangeårig tradisjon i Moelv og eies av Ringsaker Bygdekvinnelag,  Ringsaker Bondelag og Moelv Handelsstands Forening. I tillegg kommer en rekke gode  støttespillere og Ringsaker kommune som god og viktig samarbeidspartner.