Travle dager med blomster til glede og sorg i Åsmarkvegen

26.12.2022

Britt Th. Sandal har travle dager litt ekstra å feire med fem tiår i samme lokaler i Åsmarkvegen i Moelv (Tekst og foto: Hemefra)
I fem tiår har det klinget i den samme døra for blomster til glede og sorg hos Martinsen Blomster. Jula er høysesong og i "sorgens kjeller" gir kirkas strømsparetiltak ekstra travle dager.

Det er altså et aldri så lite jubileum i Åsmarkvegen 14 i Moelv i år. Femti år har gått siden familien Martinsen kjøpte et lite «mediehus» og gjorde det om til blomsterforretning.

-Tenk om jeg hadde visst at jeg skulle eie Martinsen Blomster da jeg startet blomsterutdanningen på Vea på slutten av 1980-tallet. Det er veldig stas og jeg synes jeg er heldig som får drive butikken videre etter tre generasjoner Martinsen, sier Britt  Th. Sandal.

I år kan hun altså feire at blomsterbutikken hun eier runder 50 år i samme lokale. Hun har naturlig nok ikke vært der så lenge.

Eier siden 2009

Britt kommer opprinnelig fra Gjøvik. Etter et par tiår på Andøya i Nord-Norge, flyttet hun og familien med mann og tre barn sørover til Moelv. Her overtok de småbruket ved Ringsaker kirke, hvor bestemoren hennes hadde vokst opp.

Den erfarne blomsterdekoratøren startet som tilkallingsvikar hos Martinsen Blomster i 2006, og ble fast ansatt etter kort tid. Siden 2009 har hun vært eier av den tradisjonrike blomsterbutikken, først sammen med andre, så alene siden 2011.

– I dag er vi tre ansatte med Trine Evensen, Hilde Andersen og meg, så har vi to ekstrahjelper og en sjåfør i tillegg, forteller Britt.

Britt Th. Sandal overtok blomsterforretningen i Åsmarkvegen i 2009 og er stolt av å videreføre blomstertradisjonene etter tre generasjoner Martinsen.

Lange tradisjoner i Moelv

Det var Arne Martinsen som startet opp med gartneri i Moelv i 1940, etter flere års arbeid i gartnerfaget i hovedstaden. I 1959 åpnet han og kona Gunvor blomterforretning i kjelleren i Strømsgaard, rett over gata for dagens lokaler som de kjøpte i 1972. Før Martinsen flyttet inn med blomster gikk bygget under navnet «Grafia», siden lokalavisa Ringsaker Blad holdt hus her med kontorer og trykkeri.

– Vi har ikke så mange bilder eller historier fra alle disse årene det har vært blomsterbutikk her. Kanskje noen har bilder eller fine historier å dele med oss, undrer Britt.

36 røde roser

Kling. Kling. Kling.

– Kona og jeg har 36 års bryllupsdag i dag, så jeg må ha noen fine blomster, forteller den nyankomne kunden. Han  spøker med at det har vært godt gjort å holde ut med ham i så mange år. Der har han vært heldig, synes han.

– Jeg må vel ha 36 roser da, har du det? De skal være røde, kanskje?

Britt anbefaler selvsagt den klassiske røde kjærlighetsfargen til formålet, og gjør et kraftig innhogg i rosebestanden i bøtta på «kjøla» i butikken. Det er ingen fare for tomgang. Hun har flere på lager.

Kunden er Per Heggelund, som har vært en av butikkens mange trofaste kunder gjennom mange år. Han er førnøyd denne gangen også.

– Jeg sier ikke god jul jeg, for jeg kommer sikkert innom att, sier Heggelund før han setter kurs hjemom til kona med en stor blomsterbukett.

 

En av blomsterbutikkens mange trofaste kunder, Per Heggelund, fikk god hjelp med 36 roser til kona på bryllupsdagen.

Verdighet fra «sorgens kjeller»

Martinsen blomster er der for livets glade øyeblikk, til hverdags og til fest med de store anledninger som dåp eller bryllup. Med en familievirksomhet som har drevet med både blomsterhandel og begravelsesbyrå gjennom tre generasjoner, er blomsterbutikken fortsatt aller mest kjent for å være der i sorgen. Når vi mister noen vi er glade i.

– Vi har mye sorgbinderi til begravelse og dette utgjør en stor del av hverdagen vår. Det betyr mye, og gir oss mye, å skape noe fint og verdig med blomster til den siste reisen. Vi leverer blomster til tolv kirker her i Ringsaker. Ofte er det jo slik at vi også kjenner familien og den som har gått bort. Det gjør det ekstra spesielt og viktig for oss også, sier Britt.

Vi går ned den smale trappa til det de kaller «sorgens kjeller». Her er fire personer i sving med flittige hender ved arbeidsbenkene, for å gjøre klar kranser og bårebuketter.

– Nå er det travelt her. Det er slik at det er ekstra mye som må være klart samtidig nå på grunn av strømsparetiltakene som er innført i kirkene i Ringsaker, forteller Trine Evensen.

Vanligvis er det slik at det holdes begravelser i kirkene i Ringsaker tre dager i uka;  tirsdag, torsdag og fredag. Som et strømsparetiltak er det besluttet at begravelser nå i all hovedsak legges til fredager og noen torsdager.

 

Strømsparetiltak i kirkene i Ringsaker, gir noen ekstra travle dager i "sorgens kjeller".

Alltid rom for blomster

I små byer, tettsteder og bygdesamfunn er det to type virksomheter det sjelden er bare en av. Blomsterforretninger og frisører. I dag har Moelv to blomsterforretninger med Martinsen Blomster i Åsmarkvegen og Floriss Moelv nede i Storgata. Så må vi ikke glemme Aardals gartneri, som har holdt det gående siden 1925. De startet også blomsterforretningen Aardals Blomster, som var i sving i 81 år fram til 2007. Sommerstid er også Blomsterkroken på plass med utsalget sitt ved Strand Unikorn.

Flere i handelsbransjen kjenner på en usikkerhet for tida fremover, med økte utgifter som er merkbare for mange.

LES OGSÅ:  – Å handle lokal er din stemmeseddel for fortsatt liv i byene

– Vi har ikke merket noen nedgang i salget enda i hvert fall. Jula er jo høysesong for oss og vi er veldig fornøyde med årets julesalg. Vi synes «modøla» er flinke til å bruke sin lokale blomsterbutikk, sier Britt, før hun legger til at under korona opplevde blomsterbutikker over hele landet økt omsetning.

-I ei tid hvor vi ikke kunne besøke hverandre, var det mange som ønsket å vise omsorg og omtake med blomster.  Jeg har troa på at vi skal klare oss bra framover også, sier Britt optimistisk.

Kilde: Moelv – fra ødemark til by av Torbjørn Hovde.