Ti år som senterleder og Mølla tas til nye høyder

08.07.2022

Harald Tungevåg har tiårsjubileum som senterleder på Mølla storsenter i Brumunddal. Nå skal kjøpesenteret bringes til nye høyder. (Tekst og foto: Ragnhild Fladsrud)
Ti år har gått siden Harald Tungevåg fikk jobben som senterleder for Mølla Storsenter i Brumunddal. Pila har kun pekt oppover og nå skal kjøpesenteret tas til nye høyder.

– Jeg startet som senterleder her på Mølla 1. juni 2012, sier Harald Tungevåg. Senterlederen ruster seg med en kaffekopp før en sommerprat tidlig en mandagsmorgen. Han konstaterer at gradestokken viser tolv grader ute denne julimorgenen. Han er kanskje ikke bortskjemt med godvær. Han er tross alt vestlending, fra et område det stadig refereres til under værmeldinga.

Alltid vært i handelsbransjen

Harald vokste nemlig opp på nordsiden av Stadt, født inn i kremmerånd med far og mor som drev dagligvarebutikk på hjemstedet.

– Jeg er utdannet grafisk ingeniør fra Ingeniørskolen på Gjøvik, men dette studiet var litt forut for sin tid så jeg ble utdannet til arbeidsledighet da det ikke fantes noen jobber enda, forteller Harald.

Med erfaring som ekstrahjelp i klesbutikk gjennom ungdoms- og studieårene, ble det i stedet fast jobb og mange år som butikksjef i Cubus-kjeden. Her fartet han rundt i butikkene i Mjøsdistriktet, ellers i landet og spesielt i  Nord-Norge. Han var også med på å bringe den norskeide kjeden til søta bror, med oppstart av de første butikkene i Karlstad og Stockholm. Etter dette ble det pendlertilværelse til Otta, for å bygge opp det nystartede Amfi-senteret Ottatunet. Etter et par år her fikk han jobb i hjembyen i Innlandet, som prosjektleder i sentrumsforeninga Lillehammer Sentrum.

Spennende utfordring

Tre år senere kom muligheten til å bli senterleder for Mølla storsenter, hvor Vika-senteret på Ottestad og Jernbanetorget på Stange kom litt sånn diskré attpå. I dag jobber senterlederen 80 prosent for Mølla og 20 prosent for Vika-senteret. Stange-senteret er lagt ned.

– Hvorfor valgte du å takke ja til jobben i Brumunddal?

– Jeg synes det var en spennende utfordring. Siden Mølla har lokale eiere og ikke er et kjedeeid senter, står man friere i drifta. I tillegg var det et lokalt sentrumssenter, forteller Harald.

En halv milliard i 2022?

Mølla storsenter ble åpnet 18. november 2010, og eies 50/50 av Tema Eiendom og NAF-gårdene.

– Da jeg startet hadde senteret fullført sitt første hele driftsår med omsetning på 265 millioner kroner. Med  arealet, butikkmiksen og antall butikker som har vært hele veien, anslo eierne et makspotensiale på 350 millioner kroner i omsetning.  I 2015 omsatte vi for 356 millioner og fjor nådde vi 485 millioner kroner under de samme forutsetningene.

I løpet av et år har er 1,9 millioner kunder innom. To millionersgrensa nås nok ikke i år, tror senterlederen.

– Når dere 500 millioner i omsetning år da?

– Det ser slik ut, men det har ikke vært meningen altså. Men, det er jo litt kult når vi kan begynne å si at vi omsetter for en halv milliard, sier Tungevåg.

– Hvorfor har det gått så bra?

– Det handler mye om alt som har skjedd av sentrumsutvikling i Brumunddal. Dette bidrar til å tiltrekke stadig flere folk. Samarbeid gjennom en levende sentrumsforening i tillegg til en engasjert kommune har vært veldig viktig for at vi har oppnådd resultatene vi har, sier Harald.

Med sine 27 butikker og virksomheter er Mølla selve navet i handelssentrumet.

– Jeg er opptatt statistikk og tall, og er også glad jeg har gått alle stegene fra ekstrahjelp til senterleder. Det gjør at jeg vet hvor skoen trykker når man driver butikk, sier Harald. Han ser det også som viktig å være rundt på senteret å snakke med folka, som teller i alt 175 til 200 butikkansatte.

 

Kjøpesenteret får en helt ny andre etasje, men det skjer også mye i første etasje. Mette Kristin Bekkerud hos Vita er en av fire butikker som allerede har fornyet butikken sin.

Et senter i endring

2022 er året for endring for kjøpesenteret i Brumunddal. I januar kunne Harald slippe nyheten om at pandemiutsatte byggeplaner endelig skulle realiseres.

Nå har vi kommet til juli og selv om det fortsatt er ganske beskjeden byggevirksomhet på senteret, jobbes det iherdig i kulissene med planlegging.

Tidligere i vår ble det kjent at  Sport1 vil få mesteparten av det nye arealet med ny stor sportsbutikk i den nye andre etasjen.

– Vi jobber nå med å legge en kabal for første etasjen i senteret. Vi har fem til seks butikker som enten ønsker seg større plass, mindre plass, eller en annen beliggenhet enn de har i dag. Dette betyr at det vil bli en del endringer og fornyelse i første etasje også, forteller Harald.

Flere butikker har også forlenget leiekontraktene og fornyet lokalene sine i det siste. Slik som Apotek, Vita, Nille og Bjørklund.

– Jeg trives kjempegodt her på Mølla og satser for fullt, forteller Mette Kristin Bakkerud hos Vita, som for et års tid siden kom flyttende fra Kongsvinger.

– Jeg har drevet Vita-butikk i Kongsvinger i mange år og jeg er for gammel til at jeg ønsket å begynne med noe helt nytt nå. Så fort muligheten kom her i Brumunddal, slo jeg til så jeg endelig kunne flytte nærmere datter og barnebarna mine som bor her, forteller hun.

Etter at hun tok over har butikken hatt en veldig god utvikling.

For liten plass

Senterlederen har fått en utfordring i byggeplanene for kjøpesenteret.

– Vi vil ikke få så mye ledig butikkareal, som vi hadde trodd i første etasje. Nå gjør vi derfor litt om på utbyggingsplanene i andre etasje, hvor vi vil ofre en del kontorareal for å gi plass til et par nye butikklokaler i stedet,  forteller Harald.

Han er også i dialog med nye mulige leietakere.

– Vi har to til tre nye butikker som vi jobber konkret med samtaler og befaringer med, for å få inn på senteret nå, sier senterlederen. Kortene holdes tett til brystet foreløpig, men de aktuelle vil være nykommere som imøtekommer senterets behov, og er i tråd med ønskelista Tungevåg har fått fra publikum og kunder.

 

Hege Saugstad og Interflora Marihøna flytter nå inn i midlertidige lokaler hos Narvesen, her representert ved Jenny R. Mathisen.

 

På flyttefot

I august starter bygginga for fullt. Interflora Marihøna er allerede på flyttefot da de midlertidig må vike plass for ei ny rulletrapp som skal på plass til høsten.

– Nå skal vi flytte og dele lokale med Narvesen. Dette gjør at vi bare vil få halvparten så stor butikk i en midlertidig periode, forteller Hege Saugstad og Lena Bjørgan i blomsterbutikken. De starter opp i det delte Narvesen-lokalet så snart alt praktisk og teknisk er på plass, forhåpentligvis allerede på fredag.

De er spent på tida fremover, og er en av butikkene som har meldt inn ønske om endring til senterlederen.

– Vi er fornøyd med størrelsen på butikken vår, men ønsker oss en annen lokasjon enn vi har i dag, forteller daglig leder Saugstad, som gjerne ønsker seg nærmere dagligvarebutikken.

Senterlederen er glad de har funnet en løsning som gjør at den eneste butikken som fysisk må flytte på seg i byggeprosessen ikke må stenge, men kan fortsette å holde åpent, i mindre midlertidige lokaler.

– Dette lot seg løse gjennom da Narvesen har meldt inn at de har mer plass enn de trenger, sier senterlederen.